Wat ziet een hond op tv?

Vaak genoeg zit je met de familie op de bank en is je hond gezellig tegen je aan komen liggen. Maar soms lijkt het er ook op dat je hond echt mee aan het kijken is met hetgene wat jullie aan het kijken zijn op televisie. De eerste paar keer denk je waarschijnlijk dat je hond toevallig die kant op kijkt en er verder niet echt bedoelingen bij heeft, of alleen getriggerd werd door een hond of ander dier op televisie. Maar na een paar keer zie je dat je hond toch echt aandachtig mee aan het kijken is met alle bewegende beelden die voorbij komen. Soms gaat je hond zelfs kwispelen wanneer het introliedje van een bepaald televisieprogramma afspeelt of beginnen honden te blaffen wanneer ze andere honden zien. Toch is het nog niet altijd helemaal duidelijk of ze nou echt meekijken en waar ze dan naar kijken. Kijkt je hond dus echt mee naar de televisie? En kunnen honden informatie uit de bewegende beelden op jouw televisie halen?

Inhoudsopgave
Kijken honden televisie?

Kijkt een hond echt televisie?

Honden kunnen zeker televisie kijken! Het is zelf meerdere keren onderzocht of honden echt tv kijken, hoe lang ze televisie zouden kijken en waar ze dan precies op gefocust zijn. Uit deze onderzoeken is zelfs gekomen dat honden lievelingsseries hebben en liever naar een bepaald genre kijken dan naar anderen. Zo vinden honden voetbalwedstrijden bijvoorbeeld helemaal niks. Op zich ook niet heel gek, want wat is hier nou echt voor een hond te beleven. Honden voetballen kunnen zelf niet eens voetballen, laat staan dat ze het spelletje begrijpen.

Wat honden voornamelijk leuk vinden om te zien is natuurlijk andere honden en ook andere dieren. Ze kunnen zelfs het verschil zien tussen een realistische film waar dus ook echte honden in voorkomen en een tekenfilm waar honden dus getekend zijn. Toch kunnen ze niet de hele verhaallijn volgen van de film of serie. Honden zien en begrijpen dus wel wat er gebeurt wanneer er een hond voorbij komt op televisie, maar snappen niet wat iets in een verhaal van een film te maken heeft met iets wat eerder gebeurd is in de verhaallijn.

Voor honden is het nog interessanter om mee te kijken wanneer de televisie op ooghoogte voor hen staat. Op die manier zijn de beelden op een televisie voor honden namelijk heel realistisch en dus ook leuker om naar te kijken. Echter kunnen ze niet alle kleuren tot in detail zien zoals wij deze kunnen zien. Wij zien namelijk echt heel veel verschillende kleuren door elkaar wanneer we televisie kijken. Honden zien er in dit geval slechts twee, namelijk geel en blauw. Toch zie je dat honden nu vaker meekijken dan vroeger. Waar ligt dat precies aan?

Waarom kijken honden tegenwoordig vaker mee dan vroeger?

Tegenwoordig kijken honden veel vaker mee naar de televisie. Dat is niet omdat ze dit hebben aangeleerd of omdat dit door de jaren heen is veranderd aan het gedrag van de hond. Televisie zelf is namelijk precies waar het aan ligt. Oude televisies gaan namelijk zelfs te traag voor honden. Deze tv’s laten maar 25 plaatjes per seconde zien. Voor ons is dit relatief snel. Wij ervaren dit dan ook als een vloeiend beeld en dus echt als een video. Honden zien echter een flikkerend beeld in dit geval. Wat dat betreft zou je dus kunnen zeggen dat een hond juist weer verder ontwikkeld is dan de mens. Het is dus ook helemaal niet gek dat een hond met een oude tv niet zo snel meekijkt. Zelf zou je dit ook erg vervelend vinden om naar te kijken, al deze flitsende beelden.

De nieuwe televisies zijn natuurlijk een stuk meer ontwikkeld en blijven zich constant ontwikkelen. Ze worden groter en dunner, maar ook het beeld wordt steeds scherper en beter. Op deze manier kunnen ook honden informatie halen uit de beelden die op de televisie verschijnen. Beelden van nieuwe tv’s laten maar liefst 1000 plaatjes per seconde zien. Dat is 40 keer meer dan hoe het vroeger was. Ook voor honden is het nu een perfecte vloeiende video en kunnen ze alles zelfs heel realistisch meekrijgen!

Meer weten over wat een hond lekker vindt om te eten of hoe je de juiste soort hond vindt die goed bij je past? We helpen je graag en gaan uitgebreid op in op iedere vraag die jij hebt over honden informatie!