Waarom hijgt een hond veel?

Om meteen enige spanning uit de lucht te halen, het is normaal dat honden veel hijgen. Soms kan het lijken alsof ze meer hijgen en dat het er anders uitziet dan normaal. Je kan denken dat het niet klopt en er iets aan de hand is. Daarom is het belangrijk om achter de redenen te komen waarom een hond hijgt. Met de juiste honden informatie weet je wat eventuele problemen kunnen zijn en wanneer het normaal is dat je hond dit zo uitbundig doet.

Hijgen is de natuurlijke manier van een hond om overtollige warmte kwijt te raken en de lichaamstemperatuur te reguleren. Honden kunnen namelijk niet zweten zoals mensen, dus ze gebruiken hun ademhalingssysteem om te koelen. Daarom zie je wanneer ze het echt warm hebben, dat hun tong uit hun mond zal hangen. Maar hijgen ook een teken zijn van stress, angst of opwinding bij honden of wanneer ze pijn hebben. Het is dus belangrijk om te weten waarom je hond dit precies doet en andere factoren in je achterhoofd te houden, zoals wanneer het dus warm is. We zullen je dus eerst meer vertellen over wat de oorzaken zijn van het hijgen van je hond.

Inhoudsopgave
Hond Hijgt Veel

Wat zijn de oorzaken van dat je hond veel hijgt?

Dat honden veel hijgen om hun lichaamstemperatuur bijvoorbeeld te reguleren, is dus heel normaal. Maar in sommige gevallen kan het hijgen voortkomen uit een een onderliggend probleem waar je als baasje wel van op de hoogte wilt zijn en je hond bij wilt helpen. Er kunnen dus ook verschillende vervelende oorzaken zijn. Niet gek dat je dus denkt “mijn hond hijgt veel, wat kan het betekenen en wat kan ik ertegen doen!?”. We vertellen je de belangrijkste oorzaken.

Oververhitting is allereerst een veelvoorkomende oorzaak van overmatig hijgen bij honden. Honden kunnen het heel warm krijgen als ze te lang in de zon blijven of als ze te veel lichaamsbeweging aan een stuk door hebben gehad. Denk maar aan wanneer je zelf een stuk gaat rennen en over op een warme dag. Vaak ben je dan ook helemaal rood in je gezicht, en blijft je hart nog hard doorpompen en blijft je lichaam zweten nadat je gestopt bent met rennen. Vaak hoe warmer een hond het heeft, hoe meer de tong uit de mond gaat hangen. Honden hebben namelijk een hele lange tong! Hier lopen allemaal bloedvaten doorheen. Het bloed wat hier doorheen loopt wordt gekoeld wanneer het buiten de mond hangt en zo koelt een hond de rest van zijn lichaam, omdat het circuleert.

Honden kunnen ook hijgen als gevolg van stress of angst. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een hond alleen thuis wordt gelaten, wanneer je met hem naar de dierenarts gaat of wanneer er een ruzie ontstaat tussen jou en je partner. Vaak gaat stress en angst bij honden gepaard met meerdere manieren waarop honden informatie kwijt willen, zoals trillen of kwijlen. Ook zal je jouw hond zien grommen en kunnen ze gaan blaffen en piepen als ze echt angstig zijn.

Als je hond veel hijgt en moeite heeft met ademhalen, kan dit ook een betekenen dat je hond pijn heeft. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je hond ziek is of verwondingen heeft aan zijn lichaam. Meestal is in dit geval wel goed te merken dat je hond pijn heeft. Vaak zal er ander gedrag gepaard gaan met dat honden veel hijgen. Hun eetlust kan erdoor achteruit gaan, terwijl honden over het algemeen ongelooflijk veel kunnen eten. Daarnaast zal je vaak goed aan je hond kunnen zien dat ze pijn hebben door verwondingen aan hun lichaam. Stel dat er iets aan de hand is met hun pootjes, dan zullen ze mank lopen. Maar verder zullen ze het ook niet fijn vinden als je in de buurt komt van de pijnlijke plek. Onderzoek je hond dus goed wanneer het lijkt dat je hond te veel hijgt!

Daarbij is het ook belangrijk om te weten wat de medische achtergrond van je hond is. Heeft hij bijvoorbeeld problemen met het hart of met de longen? Dan zal het wel vaker voorkomen dat ze vreemd zullen hijgen of heel veel en vaak. Dit hoeft niet per se chronisch te zijn. Je hond kan namelijk ook ineens een longontsteking hebben. Zo zie je dus dan je het hijgen van je hond niet altijd zomaar moet laten voor wat het is. In sommige gevallen moet er snel gehandeld worden om te zorgen dat je hond niet iets chronisch aan overhoudt. Twijfel je en wil je er toch zeker van zijn dat er niks aan de hand is? Neem dan contact op met je huisarts. Het kan nooit kwaad om je hond na te laten kijken, want zo weet je zeker wat er aan de hand is of dat hij gewoon kerngezond is.

Hoe kan je voorkomen dat je hond oververhit raakt en te veel hijgt?

In de zomer is oververhitting iets waar je goed rekening mee moet houden met je hond. Vaak zullen honden er zelf al voor zorgen dat dit niet gebeurt door bijvoorbeeld een koelere plek op te zoeken wanneer ze het echt heet hebben. Zorg er dus voor dat er voldoende schaduw is wanneer je lekker in de tuin zit. Vaak is het ook wel te merken dat honden informatie kwijt willen dat ze het heel heet hebben. Ze zullen uit de zon blijven en op zoek gaan naar een plekje in de schaduw op koude stenen bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat zo een plek beschikbaar is voor je hond.

Verder is het belangrijk dat een hond genoeg water drinkt. Niet alleen wij als mensen moeten namelijk veel water drinken wanneer het zo heet is. Let er dus op dat je hond altijd de mogelijkheid heeft om wat te drinken. Ga je bijvoorbeeld een lange wandeling maken? Neem dan een fles water mee met een kommetje of iets dergelijks, zodat je jouw hond ten alle tijden kunt laten drinken wanneer je ziet dat hij het nodig heeft. Daarnaast, wanneer je een lange wandeling gaat maken, zorg er dan voor dat je naar een plek gaat waar ze het water in kunnen springen en dus kunnen zwemmen. Op die manier koelen ze ook wat af!

Hijgen oude honden meer?

Dat oude honden veel hijgen is niet gek. Het klopt dan ook dat oudere honden meer kunnen hijgen dan jongere honden. De voornaamste reden hiervoor is dat een ouderdom, net als bij de mens. Oudere honden zijn lichamelijk minder sterk dan wanneer zo jong zijn. Zo zijn ze vatbaarder voor veranderingen in de omgeving en zullen ze sneller veel hijgen wanneer het warm wordt dan een jonge hond. Het lichaam werkt niet meer zo lekker mee en alles zal dus moeizamer gaan. Zo kunnen oude honden het ook juist sneller koud hebben in huis. Aan jou als baasje dus de taak om hier goed rekening mee te houden en goed te zorgen voor je hond. Die lange stukken lopen zullen bijvoorbeeld ook veel uitputtender zijn voor een oude hond. Houd dus goed rekening met waar de grens ligt en speel daarop in.