Kan een hond verdrietig zijn?

Soms kijkt je hond je op een bepaalde manier aan of vertoont je hond een bepaald gedrag wat erop lijkt dat hij of zij verdrietig is. Maar is je hond dan ook echt verdrietig? En kan een hond überhaupt verdrietig zijn? Antwoord hierop is simpel gezegd; ja! Honden kunnen zeker verdrietig zijn. Echter kunnen ze dat helemaal niet uiten zoals een mens dat doet. Deze dieren werken heel anders in hun gedrag. Heb jij een hond bijvoorbeeld ooit letterlijk zien huilen? Dan hebben we het natuurlijk niet over het huilen waar alleen geluid bij komt kijken, maar echt huilen zoals een mens, dat de tranen van de wangen rollen. Honden laten op verschillende andere manieren zien dat ze droevig zijn of spijt hebben. Hier kunnen dan ook verschillende oorzaken voor zijn. De specialisten van Honden Informatie geven je hier enkele voorbeelden van.

Inhoudsopgave
Hoe laat een hond zijn verdriet zien?

Wat is de oorzaak van een hond zijn of haar verdriet?

Oorzaken voor het verdriet van een hond kunnen hetzelfde zijn als die van een mens. Denk aan wanneer iemand komt te overlijden of wanneer iemand heel lang weg is en diegene gemist wordt. Zo kan een hond ook verdrietig worden. Wanneer je bijvoorbeeld te lang weg bent van huis en weinig tijd hebt voor je hond, kan hij of zij ook verdrietig worden. Honden hebben moeten namelijk hetgene kunnen dan wat in hun aard zit. Veel bewegen, snuffelen en met andere honden spelen zijn daar voorbeelden van. Als je dat niet vaak genoeg met jouw hond doet, dan is het zeker mogelijk dat hij of zij hier verdrietig van kan worden.

Ook kan naast het verliezen van een familielid juist de komst hiervan zorgen voor een soort droevigheid. Je hond kan het gevoel hebben dat er minder naar hem of haar omgekeken wordt.

Verhuizingen zorgen bij sommige honden ook voor verdriet. Je kan je waarschijnlijk wel beseffen dat een hond een huis en geur hecht aan zijn of haar eigen thuis. Wanneer je dit omgooit kan dit er dus voor zorgen dat je hond gestresst raakt, wat weer zorgt voor een soort verdriet. Honden hechten namelijk heel veel waarde aan hun thuis. Zorg dat je hier dus goed mee omgaat!

Nog een reden kan een verandering in de routine zijn. Iedere dag geef je jouw hond namelijk rond hetzelfde tijdstip eten en ga je over het algemeen rond dezelfde tijden naar buiten om je hond uit te laten. Als dit afwijkt kan je hond verdrietig worden, omdat hij of zij graag naar buiten wilt of wilt eten.

Natuurlijk is het karakter van iedere hond anders, net als bij mensen. Niet iedere hond zal dus snel verdrietig worden om een van de bovenstaande redenen. Sommige honden zijn gevoeliger dan anderen en zullen dingen als een verandering in de dagelijkse routine sneller als vervelend ervaren dan anderen.

Hoe kun je aan een hond zien dat hij of zij verdrietig is?

Aan honden kun je vaak snel zien dat ze verdrietig zijn. Deze informatie kun je snel aflezen aan de lichaamstaal van je hond. Zo zijn er enkele vormen die al snel duiden op verdriet of stress. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer je hond aan het trillen en schudden is. Vaak zijn honden dan bang, maar zorgt dit ook voor droevigheid.

Geluid dat honden maken kunnen ook al snel duiden op verdriet. Zoals eerder benoemd in dit artikel van Honden Informatie, kunnen honden als het ware wel huilen. Althans zo wordt het genoemd. We hebben het dan over het huilen wat wolven ook doen. Wanneer je hond aan het huilen is dan is natuurlijk ook al vrij snel duidelijk dat hij of zij verdrietig is. Honden kunnen niet echt huilen met tranen zoals mensen dat doen, maar dit is het meest vergelijkbaar met de manier waarop mensen huilen.

Wanneer een hond bang is, is hij of zij ook snel verdrietig. Dit zie je ook aan de lichaamstaal van je hond. Staart gaat tussen de benen, rug gaat bol staan en de oren gaan omlaag hangen. Vaak zie je daarbij ook aan de gezichtsuitdrukking van je hond dat hij of zij bang en verdrietig is.

Net als mensen kun je daarbij ook aan ander gedrag zien dat je hond echt verdrietig is. Eetlust en slecht slapen is daar een voorbeeld van. Denk maar eens aan een moment dat jij echt verdrietig was. Zelf had je toen waarschijnlijk ook geen eetlust, kon je moeilijk in slaap komen en werd je vaak wakker ‘s nachts.

Hoe zorg je ervoor dat je hond niet meer verdrietig zal zijn?

In principe komt het er simpelweg op neer dat je de oorzaak moet achterhalen van het verdriet van jouw hond. Is deze oorzaak iets waar je direct invloed op hebt – denk bijvoorbeeld aan de dagelijkse routine die constant verandert of dat je hond zich alleen voelt – dan kun je er dus meteen voor zorgen dat je hond weer vrolijk zal worden.

Als de oorzaak van het verdriet van je hond iets is waarbij je je hond niet meteen uit de situatie kan halen – zoals het overlijden van een familielid – dan kun je iets doen om je hond op te vrolijken om hem of haar als het ware af te leiden. Zo kun je je hond voor een uitgebreide wandelsessie meenemen naar een bos of naar het strand. Dat is vaak een speciaal uitje wat ze zelf ook fijn vinden. Geef je hond ook wat extra aandacht en liefde. Zo voelt je hond zich in ieder geval geliefd en voelt hij of zijn dat ze er niet alleen voor staat.

Het verdriet van je hond is vaak makkelijk om te zetten naar blijdschap

Het brein van een hond is een stuk minder ingewikkeld dan die van een mens. Als een hond dus verdrietig is gaat het om dat moment zelf en kun je er vaak ook makkelijk wat aan doen. Let dus goed op de lichaamstaal van je hond en stel hem op zijn of haar gemak. Weet je wat de oorzaak is van het verdriet van je hond en kun je hem of haar wel of niet makkelijk uit de situatie halen? Het maakt dan in principe niet veel uit. Hoe dan ook kun je jouw hond dus vaak makkelijk helpen en weer blij maken. Enerzijds omdat je jouw hond vaak uit de situatie kunt halen waar ze verdrietig van worden, en anderzijds omdat een hond vaak makkelijk op te vrolijken is.

Lees ook over wat honden precies op televisie zien en wat je moet weten over het herplaatsen van een hond.