Waarom gapen honden?

Honden gapen om verschillende redenen. Uiteraard zullen ze dit doen als ze moe zijn. Hier was je zelf waarschijnlijk ook al wel achter. Maar soms zie je je hond echt vaak achter elkaar gapen, de hele dag door. Dit zal dan toch wel een andere betekenis hebben? Willen honden informatie aan jou kwijt door te gapen? Zoals je weet communiceren honden veel met lichaamstaal. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom honden gapen. Maar hier kunnen ze verschillende emoties mee duidelijk maken!

Inhoudsopgave
Waarom gapen honden?

Deels hetzelfde gedrag als de mens

Honden gapen natuurlijk ook wanneer ze moe zijn of net wakker worden. Dit is heel normaal gedrag en dus eigenlijk ook hetzelfde als bij de mens. Maar niet alleen vertonen ze hetzelfde gedrag als de mens. Honden zullen je ook als het ware nadoen wanneer jij moet gapen. Deels heeft dit te maken met aanstekelijkheid. Denk maar eens aan wanneer jij iemand anders uitgebreid ziet gapen. Dan moet jij ook! Je kan zelfs iemand aan het gapen maken als je wil. Maar dat is niet de enige reden waarom honden ook gapen wanneer jij moet. Honden doen dit namelijk niet zomaar bij iedereen. Vooral bij hun baasje(s) zullen ze meer gapen. Dit heeft weer te maken met hoe verbonden honden zijn met hun baasjes. Het gaat dus om het empatisch vermogen van de viervoeters. Honden zijn dus echt verbonden met mensen!

Wat wil een hond met gapen duidelijk maken?

Een veelvoorkomende lichaamstaal die honden uiten wanneer ze gapen is stress. Dit hoeft niet per definitie negatief te zijn. Er is namelijk ook zoiets als positieve stress. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je avondeten klaar gaat maken of wanneer je hond merkt dat je hem of haar gaat uitlaten. Je ziet hem of haar constant heen en weer springen en vrolijk doen. Om dan een beetje te ontladen zal je hond gaan gapen.

Daarbij zijn er natuurlijk ook genoeg negatieve situaties waar een hond stress kan ervaren. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je boos om hem of haar bent geweest en je hond dat weet. Of wanneer er een ruzie ontstaan is in huis tussen bijvoorbeeld jou en je partner. Je hond voelt het namelijk aan wanneer er spanning is tussen twee mensen. Maar ook wanneer je iets doet bij je hond wat hij of zij niet leuk vindt of wanneer er een andere hond in de ruimte is waar jouw viervoeter het niet zo mee heeft zal er stress zijn waardoor je hem of haar zal zien gapen. Misschien moet je hond naar je luisteren en doen wat je zegt terwijl hij of zij dat eigenlijk niet wil. Ook dan zal je het zien. Wanneer een hond dus stress ervaart of spijt heeft en zich schuldig voelt, merk je dat ze zullen gapen.

In verschillende situaties daarnaast, willen honden informatie kwijt aan andere honden door te gapen. Op deze manier probeert een hond een ander te kalmeren. Het is dus ook een signaal naar anderen toe wanneer een hond stress ervaart dat ze als het ware rustig aan moeten doen. Andere honden zien zo namelijk aan de lichaamstaal dat jouw hond stress heeft en zullen hier dan ook op reageren!

Onzekerheid kan hierin ook een rol spelen. Wanneer jouw hond zich geen houding weet te geven gaapt hij om het minder ongemakkelijk te maken voor zichzelf. Dit komt een beetje op hetzelfde neer als waar we het net over hadden wat betreft het luisteren wanneer hij of zij dat eigenlijk niet wil. Honden zitten dan namelijk in tweestrijd met zichzelf.

Honden informatie kun je dus voornamelijk aflezen aan hun de lichaamstaal. Ze kunnen natuurlijk niet praten of lezen net als wij. Op verschillende manieren proberen honden met de manier waarop ze zich gedragen dus te laten zien wat ze voelen. Gapen is daar een mooi voorbeeld van. Maar zo is er natuurlijk nog genoeg ander gedrag dat een hond vertoont om informatie over te brengen, maar ook te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan het snuffelen aan het geslachtsdeel van mensen maar ook van andere honden.