Hoelang draagt een hond?

Over het algemeen dragen honden tussen de 56 en 68 dagen. Net als bij mensen is het niet altijd even makkelijk te zeggen wanneer de pups precies geboren kunnen worden. Het is ook toch wat anders dan een geboorte bij de mens. In plaats van één, twee of in hele bijzondere gevallen zelfs drie baby’s die een vrouw kan krijgen, kan een teefje zelfs maximaal rond de 15 pups dragen. De hoeveelheid heeft vaak ook te maken met de grootte van een hond. Heb je bijvoorbeeld een teckel, dan zal zo een teefje natuurlijk geen 15 pups kunnen baren. In dit geval zullen dat er 3 tot 6 zijn. Voor ons is het mede hierdoor vaak ook een stuk lastiger om te kunnen peilen wanneer een hond zal bevallen. Wel is het zo dat honden vaak eerder bevallen wanneer ze meerdere pups draagt. Je zou dus kunnen stellen; hoe meer pups een teefje draagt, hoe sneller een hond zal bevallen.

Soms lijken honden informatie te geven over dat ze zwanger zijn. Het kan dat je dit refereert aan hoe een vrouw zwanger is of je hond lijkt gewoon gek te doen. Normaalgesproken heeft je hond altijd bijvoorbeeld wel energie en nu lijkt ze toch wat moe. Hoe kun je dan dus zien dat je hond zwanger is?

Inhoudsopgave
Dracht (zwangerschap) hond

Hoe kun je weten dat je hond zwanger is?

Wanneer honden informatie lijken te geven over dat ze zwanger zijn, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Ze doen namelijk wel vaker gek. Zeker als het gaat om de puberteit bij honden. Het is dus vaak moeilijk te zien of merken aan een teefje dat ze zwanger is. Natuurlijk is dit wel van verschillende factoren afhankelijk. Draagt je hond bijvoorbeeld 15 pups, dan is het vrij logisch dat je al snel aan de buik zal zien dat je hond zwanger is. Maar als dit slechts enkele pups zijn, dan kan het best moeilijk te zien zijn. Zeker in de wat bijzonderdere gevallen dat een teefje maar één pup draagt. Dan is het al helemaal moeilijk om dit aan de buik te kunnen zien, want deze zal dan niet echt uitzetten.

Waar je het eventueel ook aan zou kunnen zien is de tepels die zich meer gaan vormen, omdat er melk geproduceerd zal worden. Toch is dit ook een lastige maatstaf, omdat het vaak pas richting het einde van de zwangerschap zichtbaarder wordt.

Een andere optie is natuurlijk het laten maken van een echo of röntgenfoto. Zo weet je echt 100% zeker of je hond zwanger is. Toch is dit ook pas echt goed zichtbaar vanaf enkele weken. Met een echo zijn de pups namelijk pas zichtbaar vanaf ongeveer drie weken. Met een röntgenfoto is dit nog weer langer. Met zo een foto kun je namelijk pas zien of je hond zwanger is vanaf 6-7 weken. Dan beginnen de botten zich te vormen in de lichaampjes van de pups. Op röntgenfoto’s is dan ook voornamelijk bot te zien.

Waar moet ik rekening mee houden wanneer mijn hond gaat bevallen?

Het is natuurlijk goed om op de hoogte te zijn van de juiste honden informatie wanneer je hond echt gaat bevallen. Je wil namelijk echt niet dat de pups komen te overlijden door een slechte omgeving of slechte zorg. We helpen je dan ook graag met deze informatie.

Voor jouw hond zelf is het dan ook belangrijk dat je haar een goed plekje geeft om rustig te bevallen. Wat je hier het beste voor kunt doen is een hoekje maken op een warme plek in huis, die je afbakent. Dit is namelijk nodig voor de pups, dat ze niet zomaar weglopen wanneer ze net geboren zijn. Het kan namelijk moeilijk zijn om het overzicht te houden wanneer er ineens 15 hele kleine pups rondlopen. Vergeet ook niet om het goed warm te houden in deze hoek. Pups hebben het in de eerste paar dagen namelijk moeilijk met het op peil houden van hun lichaamstemperatuur. Wordt het te koud is huis of in het hoekje, dan kunnen de pups overlijden… Om er dus zeker van te zijn dat het warm genoeg is, hangen de meeste mensen een warmtelamp boven het nestje. Het enige waar je dan op moet letten is dat je geen brandwonden veroorzaakt met de lamp. Plaats hem dus ver genoeg van het nestje, maar ook weer niet te ver. Anders zullen ze de warmte hier ook niet van voelen!

Vervolgens is het belangrijk om alle pups na te kijken. Hebben ze kwaaltjes? Zijn er dingen die je toch even na wil laten kijken door een arts? Zorg dan dat je er snel bij bent! Je zou er zelfs meteen voor kunnen kiezen om een hondenverzekering af te sluiten. Dit kan namelijk al negen weken na de geboorte. Eventuele kosten die zich op kunnen stapelen van de afspraken bij de dierenarts worden dan vergoed. Met een verzekering zal je dan ook heel blij zijn als de kosten ook echt hoog oplopen. Zo zie je dus maar; het is altijd fijn om op de hoogte te zijn van de juiste honden informatie!