Kan je een hond paracetamol geven?

Je hond heeft iets te hard gestoeid met een andere hond of er is een ongelukje gebeurd waardoor je hond nu pijn heeft. Jij denkt logisch na en wil hem of haar een paracetamol geven om de pijn te verlichten. Maar kan je dit wel doen? Het korte antwoord is: beter niet! Een te hoge dosis paracetamol kan fataal zijn voor een hond. Al bij 250 milligram per kilogram lichaamsgewicht is deze pijnstiller namelijk dodelijk voor honden. Wat wel een veilige dosering is, is 15 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Bij Honden Informatie raden we het echter toch streng af om je hond dit toe te dienen. Allereerst verschilt de maximale hoeveelheid dus heel erg per hond. Je wil niet dat je lieve viervoeter ineens komt te overlijden door een overdosis aan paracetamol. Daarnaast werkt de stof maar voor anderhalf uur in tegenstelling tot mensen.

Inhoudsopgave
Paracetamol Hond

Wat moet ik doen als mijn hond per ongeluk paracetamol heeft gegeten?

Soms komt het voor dat honden een paracetamol van een stripje die open lag op tafel opeten of van een tablet die op de grond is gevallen. Honden zijn empathisch. Als ze zien dat jij iets eet, dan zullen zij het ook sneller eten. Wanneer ze zien dat jij dus een paracetamol neemt en er valt er toevallig nog één op de grond, dan is er een kans dat ze dit ook op zullen eten. In zo een geval moet je snel handelen. Ga direct naar de dierenarts om hem of haar ervoor te laten zorgen dat je hond zal overgeven en alle paracetamol hierbij meeneemt. Dit moet binnen 2 uur gebeuren. Anders is de paracetamol al verwerkt en kan het er niet meer via de mond uit. Het enige wat je dan nog kan doen is je hond Norit toedienen. Iedere vier uur moet dit toegediend worden in een hoeveelheid van 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Alleen zo kunnen de giftige stoffen van paracetamol via de ontlasting verworpen worden omdat Norit dit aan zich bindt!

Wat kan ik dan wel doen om de pijn van mijn hond te stillen?

Bij Honden Informatie snappen we maar al te goed dat je jouw hond niet wilt zien lijden en de pijn wilt stillen. Ook hiervoor kun je jouw dierenarts raadplegen. Er zijn namelijk genoeg pijnstillers speciaal voor honden. Daarnaast zal de dierenarts jou adviseren met bepaalde rust of iets dergelijks, om jouw hond van zijn of haar klachten af te laten komen. Bekende pijnstillers hiervoor zijn Metacam en Rimadyl. Deze pijnstillers kun je alleen bij voorgeschreven krijgen van de dierenarts. Wil jij dus graag dat jouw hond minder pijn lijdt door hem of haar pijnstillers toe te dienen? Bij Honden Informatie raden wij dan aan om contact op te nemen met de huisarts, zodat je de juiste pijnstillers krijgt waarvan je ook zeker bent dat ze goed zijn voor je hond en hem of haar echt zullen helpen!

Weten wat de reden is dat je hond tegen je aan komt liggen of waarom een hond gaapt? Alles over honden informatie lees je op deze website. Dus op deze vragen hebben wij ook zeker het juiste antwoord!