Hoe laat een hond zien dat hij van je houdt?

Je bent alleen maar aan het knuffelen en spelen met je hond en je hebt het idee dat ze het leuk vinden en dat de liefde wederzijds is. Maar hoe weet je nou echt dat een hond ook van jou houdt. Kusjes geven en kwispelen is vast een manier waarop ze dat kunnen laten zien, en de meeste mensen denken dan ook dat dit de enige manier is waarop honden dit laten zien. Echter zijn er veel meer verschillende manieren waarop honden laten zien dat ze van je houden. Maar wat zijn deze manieren? Welke informatie probeert jouw hond je te geven wanneer hij van je houdt? En hoe kun je ervoor zorgen dat je hond van je gaat houden?

Inhoudsopgave
Hpoe laat een hond zien dat hij van je houdt?

Verschillende manieren waarop honden informatie aan jou geven dat ze van je houden

Mensen kunnen laten weten dat ze van iemand houden op verschillende manieren. Knuffelen en een kus geven zijn voorbeelden. Maar ook door een bepaalde manier naar iemand te kijken of het natuurlijk simpelweg tegen iemand te zeggen kun je laten weten dat je van iemand houdt. Honden kunnen natuurlijk niet praten en ook niet echt knuffelen. Ze kunnen als het ware wel kusjes geven door je te likken. Maar zijn dit wel kusjes? Laten ze op deze manier echt zien dat ze van je houden? We gaan dieper in op de verschillende manieren waarop honden laten zien dat ze van je houden.

Honden zullen je likken

Allereerst zoals je misschien al had verwacht likken honden je om te laten weten dat ze van je houden. Likken komt veel terug in het gedrag van een hond. Zo doen honden dit bij zichzelf om zich te wassen. Moeders likken hun pups bijvoorbeeld ook om ze te wassen. Daarnaast geven honden elkaar een lik als honden informatie om een soort vertrouwensband te creƫren. Het is dus een iets wat diep in het gedrag van een hond zit en ze niet heel makkelijk af kunnen leren. Je moet je hond dan ook niet te streng aanpakken als je niet wil dat hij of zij je gezicht likt. Honden kunnen dit namelijk heel negatief opvatten. Probeer ze aan te leren dat ze daarvoor in de plaats bijvoorbeeld je hand mogen likken. Zo ben jij blij en is je hond ook blij!

Kwispelen en oogcontact kunnen een teken zijn

Misschien wel de bekendste manier waarvan we weten dat een hond blij is. Wanneer een hond echt gelukkig is, dan is hij of zij constant aan het kwispelen. Vaak tijdens het spelen kwispelt je hond maar soms ook als jullie elkaar aankijken zal hij of zij gaan kwispelen. Dit is ook een teken dat je hond van je houdt. Ze zullen niet zomaar gaan kwispelen zonder dat je iets doet en je alleen naar je hond kijkt.

Oogcontact is dan ook iets heel belangrijks in het gedrag van een hond. Dit geldt ook voor de gezichtsuitdrukking die een hond heeft. Je kan heel goed merken wanneer je hond gespannen is en wanneer hij of zij blij is, je vertrouwt en van je houdt. Gespannen honden zijn heel goed te herkennen aan hun lichaamstaal. Alles in hun lichaam is dan namelijk bijna gespannen. De staart, gespitste oren en je ziet het in hun ogen. Maar als een hond blij is en van je houdt dan zal je dit ook zien aan de open blik die hij of zij heeft terwijl je hond aan het kwispelen is.

Veel fysiek contact

Je merkt ook echt aan je hond dat hij of zij van je houdt als je hond veel om fysiek contact vraagt. Dit uit zich dan ook op verschillende manieren. Op de bank bijvoorbeeld, wanneer je hond tegen je aankruipt en zijn of haar hoofd op je schoot legt en bij je in slaap valt. Je hond vertrouwt je dus blindelings. Kijk daarbij goed naar de slaaphouding van je hond. Dit vertelt veel over hoe hij zich namelijk voelt!

Ook als je thuiskomt en je hond staat kwispelend te wachten om je te bespringen is dit een vorm van zijn of haar liefde tonen. Je krijgt namelijk een warm welkom van je vrolijke viervoeter. Het is lief en een teken van blijdschap, maar het is toch belangrijk dat je jouw hond laag houdt. Springen is voor honden namelijk een teken van dominantie waardoor je hond kan denken dat hij of zij boven je staat als dit normaal wordt. Laat je hond dus merken dat je ook van hem houdt, maar zorg dat hij of zij ook laag blijft en beloon je hond daar vervolgens desnoods voor.