Hoe kun je het bijten van een puppy afleren? 

Wil jij graag het bijten van je puppy afleren, omdat je bang bent dat dit normaal gedrag wordt? Het bijten van een puppy is een veelvoorkomend gedragsprobleem waar veel baasjes mee zitten tijdens de opvoeding van hun pup. Hoewel het bijten van een puppy in eerste instantie onschuldig lijkt, omdat het nog een jong beestje is en nog niet veel weet over de wereld, kan het snel uit de hand lopen en ongewenst gedrag veroorzaken. We helpen je daarom graag met de juiste honden informatie om het bijten van je puppy af te leren. Maar in sommige gevallen is het ook nodig om verder te kijken. Het kan namelijk zo zijn dat er meer aan de hand is dan je denkt. We kijken daarom eerst naar de redenen waarom puppy’s bijten.

Inhoudsopgave
Bijten Puppy Afleren

Wat is de reden dat puppy’s bijten?

Puppy’s hebben de natuurlijke neiging om veel te bijten, en er zijn verschillende redenen waarom ze dit gedrag vertonen. Het begrijpen van deze redenen is essentiële honden informatie bij het aanpakken en afleren van het bijten. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom puppy’s bijten:

 1. Verkenning en spelen: Net als baby’s gebruiken puppy’s hun mond om de wereld om hen heen te verkennen. Ze gebruiken hun tanden om objecten vast te pakken, te proeven en te voelen. Veel bijten kan ook een vorm van spelen zijn, waarbij ze met elkaar en met mensen interactie aangaan.
 2. Pijn of ongemak: Puppy’s kunnen bijten als reactie op pijn of ongemak. Tijdens het tandjes krijgen, kan hun tandvlees gevoelig en pijnlijk zijn, wat kan zorgen voor het bijtgedrag. Het is belangrijk om te controleren of er geen gezondheidsproblemen zijn die het bijten veroorzaken, zoals tandproblemen of andere lichamelijke ongemakken.
 3. Overmatige opwinding: Wanneer puppy’s erg enthousiast zijn, kunnen ze de neiging hebben om te bijten. Dit kan gebeuren tijdens het spelen, wanneer ze overgestimuleerd raken en moeite hebben om hun opwinding onder controle te houden. Het bijten wordt dan een manier om hun energie te uiten.
 4. Angst en onzekerheid: Net als mensen kunnen puppy’s bijten als een reactie op angst of onzekerheid. Ze kunnen zich bedreigd voelen in bepaalde situaties en bijten als een verdedigingsmechanisme. Dit gedrag kan voorkomen wanneer ze in nieuwe omgevingen zijn, onbekende mensen ontmoeten of zich ongemakkelijk voelen.
 5. Gebrek aan grenzen en training: puppy’s hebben duidelijke grenzen en richtlijnen nodig om te begrijpen wat wel en niet acceptabel is. Als ze niet op jonge leeftijd worden getraind en gecorrigeerd, kunnen ze bijtgedrag ontwikkelen zonder te begrijpen dat het ongewenst is.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bijten van een puppy in principe een normaal onderdeel is van hun ontwikkeling, maar het is uiteindelijk ook belangrijk om dit gedrag geleidelijk af te leren. Door de redenen achter het bijtgedrag te begrijpen, kun je er gerichte mee aan de slag en het bijten van je puppy afleren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je puppy het bijten afleert?

Geduld, consistentie en positieve trainingstechnieken zijn de belangrijkste steekwoorden bij het afleren van het bijten van je pup. Als je hiermee aan de slag gaat, is het slechts een kwestie van tijd voordat je pup het bijten heeft afgeleerd. Hier kun je dan ook verschillende methoden voor gebruiken.

Zorg er allereerst voor dat je puppy voldoende geschikt kauwspeelgoed heeft. Moedig hem aan om hierop te kauwen in plaats van op mensen of meubels. Telkens wanneer je puppy probeert te bijten, geef hem direct een geschikt kauwspeeltje en moedig hem aan om daarop te kauwen. Beloon hem met lof en eventueel een traktatie wanneer hij het kauwspeeltje gebruikt.

Misschien wel een van de best werkende trainingstechnieken is het belonen van gewenst gedrag. Telkens wanneer je puppy stopt met bijten of op een gepaste manier speelt, geef je hem veel aandacht en een beloning, zoals kleine traktaties. Dit zal je puppy motiveren om te begrijpen welk gedrag gewenst is en het bijten af te leren.

Als je puppy begint te bijten, is het ook belangrijk om het bijtgedrag direct te onderbreken. Doe dit op een rustige manier, zonder boosheid of agressie. Zeg “nee” op een stevige toon en verwijder je hand of lichaamsdeel voorzichtig uit de buurt van de mond van je puppy. Bied vervolgens een alternatief, zoals een kauwspeeltje, om je puppy af te leiden van het bijten. Het is echt belangrijk om niet op een negatieve manier te bestraffen, zoals schreeuwen of op een fysieke manier. Dit kan angst en agressie veroorzaken bij je puppy en het probleem zelfs erger maken. Richt je in plaats daarvan op positieve trainingstechnieken en beloon het goede gedrag van je hond.

Socialisatie en training spelen een cruciale rol bij het afleren van bijtgedrag. Door je puppy op jonge leeftijd al te laten wennen aan verschillende situaties, mensen en andere honden, leert hij hoe hij op een gepaste manier moet reageren. Organiseer gecontroleerde ontmoetingen met andere puppy’s en volwassen honden om gezonde interacties te bevorderen. Een professionele hondentrainer kan waardevolle begeleiding bieden bij de socialisatie en training van je puppy.

Het afleren van bijtgedrag kost tijd en geduld. Het is belangrijk om consistent te zijn in je reactie op het bijten van je puppy. Zorg ervoor dat alle gezinsleden op dezelfde manier reageren en dezelfde trainingsmethoden toepassen. Door geduldig en consistent te zijn, zal je puppy geleidelijk leren dat bijten niet acceptabel is. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de juiste honden informatie en lees deze pagina desnoods opnieuw!

Welke tools kun je gebruiken om het bijten van je puppy af te leren?

Bij het afleren van het bijten van je puppy kunnen verschillende tools je hierbij helpen. Dit zijn professionele hulpmiddelen die alleen maar een positieve invloed hebben en er echt voor kunnen zorgen dat je puppy minder of helemaal niet meer zal bijten. We hebben de beste tools die je kunt gebruiken om het bijtgedrag van je puppy af te leren op een rijtje gezet.

 • Kauwspeelgoed: Zorg ervoor dat je puppy voldoende geschikt kauwspeelgoed heeft. Kies speelgoed dat stevig en duurzaam is, speciaal ontworpen voor puppy’s. Kauwspeelgoed helpt je puppy om zijn natuurlijke kauwbehoefte te vervullen en af te leiden van het bijten van mensen of objecten die niet bedoeld zijn om op te kauwen.
 • Beloningen: Gebruik beloningen voor gewenst gedrag. Wanneer je puppy stopt met bijten of op een gepaste manier speelt, beloon hem dan met een kleine traktatie. Dit versterkt positief gedrag en moedigt je puppy aan om het bijten af te leren.
 • Fluitje of clicker: Een fluitje of clicker kan worden gebruikt als een geluidssignaal om gewenst gedrag te markeren. Telkens wanneer je puppy stopt met bijten of op een gepaste manier speelt, kun je een klik van de clicker geven of een specifiek fluitsignaal laten horen. Dit helpt bij het communiceren en bevestigen van het juiste gedrag.
 • Harnas of tuigje: Tijdens wandelingen en trainingssessies kan het gebruik van een harnas of tuigje handig zijn. Hiermee kun je de controle behouden en je puppy sturen tijdens interactie met andere honden en mensen. Een goed passend harnas of tuigje zorgt voor comfort en veiligheid, en helpt bij het creëren van positieve sociale ervaringen.
 • Hondenspeeltjes met verstopte traktaties: Interactieve hondenspeeltjes waarin traktaties verstopt kunnen worden, zoals Kong-speelgoed, kunnen handig zijn om je puppy af te leiden van het bijten en hem te stimuleren om zich te concentreren op het verkrijgen van de beloning. Deze speeltjes bieden mentale uitdaging en houden je puppy bezig.
 • Hondentrainingstunnel of hindernisbaan: Het opzetten van een hondentrainingstunnel of hindernisbaan kan helpen bij het stimuleren van fysieke activiteit en het afleiden van bijtgedrag. Dit biedt een positieve en uitdagende omgeving waarin je puppy zijn energie als het ware kan focussen en leren om op een andere manier te spelen.

Bijten afleren voor een sterke band met je puppy!

Het afleren van bijtgedrag bij je puppy kan een uitdagende maar essentiële stap zijn in het opbouwen van een goede en sterke band met je hond. Met geduld, positieve trainingstechnieken, de juiste tools en de goede honden informatie kun je het bijten van je puppy effectief aanpakken. Door begrip, consistente begeleiding en het bieden van alternatieve voorwerpen om op te kauwen, kun je je puppy helpen te groeien en te ontwikkelen tot een gehoorzame en goed opgevoede hond. Wees toegewijd, wees geduldig en geniet van het avontuur van het opvoeden van je puppy terwijl je samen werkt aan het creëren van een respectvolle relatie.

De tijd dat je hond zwanger is, kan voor haar een moeilijke tijd zijn waarin ze veel aandacht nodig heeft. We geven je graag meer tips over wat je kunt doen tijdens de bevalling van je hond!