Kan een hond het koud hebben in huis?

Met alle gasprijzen die nu omhoog zijn geschoten zet jij je verwarming waarschijnlijk een stuk lager en minder vaak aan. Maar maak je het op deze manier niet te koud voor je hond? Zelf kunnen we ons dikker aankleden en doen we een dekentje over ons heen wanneer we op de bank voor de televisie liggen. Maar misschien heeft je hond het in zijn of haar mand wel veel te koud! Soms komen ze dan tegen je aan liggen.

Honden kunnen het dan ook zeker koud hebben. Over het algemeen zijn honden hier echter van nature redelijk goed tegen bestand. Denk bijvoorbeeld aan de husky. Nou is dit ook weer een geval apart, want deze honden zijn als het ware gemaakt voor de sneeuw en winter. Maar toch. Nu zie je jouw hond soms rillen en kruipt hij of zij vaker tegen je aan. Sommige honden rillen wel vaker, ook als het warm is. Dus wanneer weet je nou zeker dat honden informatie aan jou geven dat ze het koud hebben? En wat kun je het beste doen om je hond warm te houden?

Inhoudsopgave
Kunnen Honden het Koud Hebben?

Wanneer zie je dat je hond het echt koud heeft?

‘s Winters is het voor honden vaak genoeg erg koud. Vooral wanneer ze buiten komen. In de wintermaanden kan de temperatuur natuurlijk onder de nul komen en dan is het soms zelfs voor de pootjes van jouw hond al veel te koud om over de straat te lopen.

Toch hebben honden van nature al een hogere lichaamstemperatuur dan de mens. Dit is namelijk tussen de 38 en 39 graden. Hierdoor kunnen ze al wat beter tegen de kou. Daarbij bewegen honden ook veel. Als je buiten bent met je hond en hij of zij is veel aan het rennen, dan wordt je hond vanzelf warm. Misschien heb je zelf aan een sport gedaan dat je in de winter buiten een wedstrijd moest spelen. Aan het begin was het buiten redelijk koud, maar daarna merkte je er weinig meer van. Doordat je hard bezig bent, zijn je spieren ook hard aan het werk en krijg je het warm. Zo krijgen honden het ook warm.

Als je hond het toch nog koud heeft kun je dit aan verschillende symptomen merken. Zoals eerder aangegeven is de makkelijkste manier om dit te zien dat je hond aan het rillen is. Zelf weet je of je hond dat vaker doet wanneer hij of zij het niet koud heeft, maar bijvoorbeeld een beetje angstig is. Doet je hond dit normaal nooit. Dan weet je dat hij of zij het echt koud heeft.

Ook merk je aan je hond dat hij of zij het koud heeft wanneer je hond hier heel erg mee bezig is. Er wordt niet meer goed naar je geluisterd, je hond is heel erg in zichzelf gekeerd en hij of zij kan zelfs een zwakkere hartslag krijgen of moeilijker gaan ademen. Als je hond onderkoeld raakt, dan moet je ook echt naar de dierenarts.

Deze honden informatie geldt natuurlijk ook voor wanneer ze het binnen koude hebben. Natuurlijk zullen ze hier niet zo snel onderkoeld raken. Merk je dat je hond het te koud heeft, dan kun je hem of haar natuurlijk helpen om weer warm te worden. Maar wat kun je dan het beste doen?

Wat kun je het beste doen als je hond het koud heeft?

Als je hond het koud heeft kun je genoeg dingen doen. Je hebt in de wintertijd vast al genoeg baasjes met hun honden in een soort trui rond zien lopen. Honden kun je dus zeker ook aankleden als je bijvoorbeeld naar buiten gaat. Zelfs voor wanneer het regent heb je een soort regenjasje die je om je hond heen kan doen. Maar ook het bewegen helpt heel erg wanneer je buiten bent zoals hierboven aangegeven. Zorg dus dat je goed gaat rennen met je hond. Zo blijf je zelf ook nog eens warm!

Binnenshuis is het begrijpelijk dat je af en toe probeert te besparen op het gas, sinds de prijzen door het dak zijn gegaan. Toch is een minimum van 18 graden in huis aan te raden voor je hond om het niet te koud te laten worden. Zeker voor honden waar hun weerstand al lager is, zal je de verwarming toch licht aan moeten laten zodat ze geen kou kunnen vatten en dus alleen maar ziek worden. Zo bespaar je op gas maar gaat dit toch ten koste van de gezondheid van je hond. Dat wil je natuurlijk niet!

Zorg er dus voor dat je hond het ten alle tijden warm genoeg heeft. Zo kunnen ze ook niet ziek worden en heb je een blije hond! Maak het ook weer niet te gek door het té warm te maken in huis. Is dit het geval dan zal je het dat merken doordat je hond gaat hijgen. Met de juiste honden informatie weet jij dus hoe je met je hond om moet gaan. Zo weet je ook wat je hond lekker vindt om te eten of wat je hond juist niet mag eten en kun je hem de juiste traktaties geven!