Hond gromt naar baas. Wat nu?

Blaffen is iets wat honden wel vaker doen. Je hebt dan ook waarschijnlijk al wel door dat dit niet per se naar jou is. Honden zijn namelijk territoriaal en laten wel vaker van hun horen. Denk aan wanneer hij of zij een kat ziet of soms vogels, dan zal jouw hond ook uitgebreid gaan blaffen naar deze andere dieren. Maar grommen is toch echt anders. Honden laten hun tanden daarbij vaak ook zien. Wanneer je dit een paar keer meegemaakt hebt, dan is het duidelijk dat je hond toch echt een soort geïrriteerd lijkt of zich niet veilig voelt. Zelfs naar jou als baasje gromt hij of zij wel vaker. Je hebt geen idee wat er aan de hand is, maar probeert hem of haar toch te corrigeren. Hondengedrag als dit wil je natuurlijk niet goedkeuren als baasje zou je denken. Maar misschien moet je het anders aanpakken. Laten we met deze honden informatie eerst kijken naar waarom honden grommen.

Inhoudsopgave
Waarom grommen honden?

Waarom grommen honden?

Wanneer er een dreiging is, willen honden informatie overbrengen dat ze zich niet fijn voelen in een bepaalde situatie en de dreiging eigenlijk willen waarschuwen om afstand te houden. Voordat een hond namelijk echt aan zal vallen of iets dergelijks, zal hij of zij de dreiging eerst laten weten dat die ‘op moet passen’. Als de dreiging dan niet weggaat of dichterbij komt, dan kan de hond echt gaan bijten. Dan kan het echt gevaarlijk worden. Het is dus belangrijk dat je erachter komt waarom je hond zich zo voelt. Soms kan het namelijk ineens zo zijn dat een hond gaat grommen en je dit vaker meemaakt. Maar ook kan het zo zijn dat een hond altijd al in bepaalde situaties gaat grommen, waarvan je ondertussen wel al op de hoogte bent waar het aan ligt. Aan de volgende voorbeeldsituaties kan het dan ook liggen dat je hond zich niet veilig voelt en kan gaan grommen.

Tijdens het eten grommen

Tijdens het eten kan het zo zijn dat je hond gromt als je in de buurt komt. Hier kunnen ook weer verschillende redenen voor zijn. Het is bijvoorbeeld een manier om je hond aan te leren dat jij het baasje bent als hij of zij wat jonger is door zijn of haar voedselbak weg te trekken. Het is natuurlijk niet heel gek dat ze hier uiteindelijk territoriaal van worden. Zelf zou je dat ook heel vervelend vinden wanneer iemand je eten elke keer wegtrekt wanneer je net wil beginnen met eten, terwijl je ook nog eens heel hongerig bent en je op je eten verheugd hebt.

Daarbij zijn honden vaak al heel territoriaal naar hun prooi toe. Niemand mag in de buurt komen, want zij hebben het gevangen en het is van hun. Wanneer je dan in de buurt komt kun je een grom krijgen. Dit moet je natuurlijk afleren. Niet door het eten weg te trekken zoals hierboven beschreven, maar door middel van gewenning. Laat je hond wennen aan dat je in de buurt staat en beloon hem of haar dan ook wanneer er niet gegromd wordt.

Zo doen honden dit ook met bijvoorbeeld een bot die je afpakt om te spelen. De honden informatie die zij over willen brengen is namelijk dominatie. Het bot is van hun. Maar jij bent natuurlijk het baasje en moet dit ook zo houden. Zorg dus niet dat je schrikt en het bot snel teruggooit of iets dergelijks, maar straal zelfvertrouwen uit en zorg dat jij dominant overkomt. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de juiste honden informatie. Weet bijvoorbeeld ook wat honden niet mogen eten om ervoor te zorgen dat ze geen voedselvergiftiging krijgen!

Met broertjes en zusjes buiten de boot gevallen in het nestje

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jou hond moeite had met de opvoeding. In het nestje viel hij of zij altijd buiten de boot. Met de borstvoeding was er nooit plaats of de voeding in de bak waar alle broertjes en zusjes gezamenlijk uit aten was al leeg voordat jouw hond kon eten. Eigenlijk heeft je hond dus echt een trauma. Wanneer je nu iets te dicht in de buurt komt van het eten of een speeltje wegpakt, dan kan je hond dus gaan grommen door het trauma. Er is eigenlijk geen vertrouwen meer. Ook in deze situatie moet je ervoor zorgen dat je hond went aan de voor hem of haar dreigende situatie. Net zo lang tot er niet meer gegromd wordt. Dan kun je jouw hond een beloning geven!

Tijdens het aaien van voor een hond

Soms zullen honden ineens gaan grommen wanneer ze geaaid worden. Het gaat vaak dan voornamelijk over het aaien door vreemde mensen. Veel mensen gaan er namelijk meteen voor zonder een hond eerst kennis te laten maken. De ene hond heeft hier meer moeite mee en de andere hond helemaal niet. Zo hebben honden ook verschillende persoonlijkheden en dingen meegemaakt waardoor ze geen vertrouwen meer hebben in zomaar iedereen. Zorg er dus altijd voor dat je honden informatie van jou geeft door ze eerst aan je hand te laten ruiken. Als het om jouw hond gaat moet je oplettend zijn en andere voor jouw hond onbekende mensen laten weten dat ze eerst hun hand moeten laten ruiken, zodat de hond en soort kennis kan maken. Daarna kunnen ze je hond aaien.

Honden vinden het soms ook niet heel fijn om op kwetsbare delen van het lichaam geaaid te worden. Denk dan aan de borst of tussen de ogen en op het hoofd. Dat is natuurlijk ook niet heel gek. Wanneer iemand jou zomaar op kwetsbare delen aanraakt, vind je dat ook niet fijn. Als iemand onzeker is over zijn of haar buikvet en iemand anders knijpt of prikt daar in, dan zie je diegene ook zijn lichaam omdraaien of wegtrekken. Honden zullen dus reageren door te grommen.

Wat kun je doen om je hond niet meer te laten grommen?

Zoals we in de vorige alinea al tussen neus en lippen verteld hebben over de honden informatie, moet je jouw hond in principe niet straffen maar eerder laten wennen aan de verschillende situaties. Grommen is namelijk gewoon het gedrag van honden waarmee ze iets duidelijk willen maken aan anderen. Ze kunnen natuurlijk niet praten, dus uiten honden zich door middel van lichaamstaal op verschillende manieren. Het is dus belangrijk dat je jouw hond niet straft wanneer ze grommen.

De dreiging die de hond ervaart weghalen

Wanneer je hond iets ziet als een dreiging gaan ze dus grommen. Zorg er voor de korte termijn dus op dat je erachter komt waar je hond precies naar gromt of waarom hij of zij gromt. Vervolgens is het zaak dat je de dreiging weghaalt. Ben jij bijvoorbeeld de dreiging wanneer je te dicht in de buurt komt en je hond aan het eten is? Blijf voor nu dan even wat meer uit de buurt en wacht tot je hond uitgegeten is. Uiteraard is dit niet een oplossing voor de lange termijn. Daar kun je het volgende het beste voor doen.

Zorg dat je jouw hond aanleert dat iets geen dreiging is

Voor de lange termijn is moet je hond informatie geven op een bepaalde manier dat ze eigenlijk aanleren dat iets geen bedreiging meer is. Hier gaat natuurlijk wel wat tijd overheen. Het zal niet zo zijn dat je hond van de ene op de andere dag ineens niet meer zal grommen. Door verschillende oefeningen en consistentie zal je merken dat je hond steeds minder moeite heeft met dat jij bijvoorbeeld in de buurt tijdens het eten. Ga bijvoorbeeld redelijk in de buurt staan, maar niet al te dicht, en laat je hond grommen. Zorg er vervolgens voor dat je gewoon met je eigen ding bezig bent, zodat je hond minder het idee zal hebben dat je echt met hem of haar bezig bent. Uiteindelijk zal je hond vanzelf rustig gaan eten. Geef hem of haar dan natuurlijk wel ook een beloning wanneer er niet meer gegromd wordt! Dit kun je vervolgens steeds verder uitbouwen door steeds dichter in de buurt te gaan staan.

Waarom moet je je hond niet corrigeren wanneer hij of zij gromt?

Grommen is dus een natuurlijke reactie van een hond wanneer hij of zij zich niet veilig, gestresst of zelfs verdrietig voelt. Zoals eerder gezegd wordt de dreiging hiermee gewaarschuwd. Als de dreiging dan groter wordt en het is al vaker gewaarschuwd door veel te grommen, dan zal een hond gaan bijten. Nu kun je je misschien al bedenken wat er gebeurt als je een hond corrigeert wanneer er gegromd wordt. Honden zullen dit namelijk ervaren alsof ze niet serieus genomen worden. Volgende keren dat je op een bepaalde manier een bedreiging voor ze vormt, dan kan het zo zijn dat ze meteen gaan bijten. Waarschuwen door te grommen werkt namelijk toch niet meer, dus dan maar meteen verdedigen!