Hoe zit de puberteit bij honden in elkaar?

Lijkt het of je hond in de puberteit zit? Hij was zo lief, schattig en rustig toen je je hond net kreeg. Ineens wil je hond niet meer naar je luisteren, rent hij alle kanten op en blaft hij bij iedere andere hond of überhaupt ieder ander dier die voorbij komt. Je hond is echt in de puberteit. Misschien kun je het je nog herinneren van toen jij jong was of heb je zelf kinderen waarbij je het hebt meegemaakt. Heel anders dan dat is het eigenlijk niet. Bij honden komen net zo goed ineens de hormonen opspelen als bij mensen. De puberteit bij honden begint ongeveer vanaf de vijfde maand. Net als de mens zijn honden in hun puberteit veel meer aangetrokken tot het andere geslacht. Zeker omdat honden door hun sterke reukvermogen hormonen goed kunnen ruiken zoals we in het artikel over waarom honden aan je geslachtsdeel ruiken is uitgelegd. Het is zelfs zo dat bij een reu maar liefst drie keer de hoeveelheid testosteron wordt aangemaakt in de puberteit, dan wanneer hij volwassen is.

Honden zijn in de puberteit soms moeilijk mee om te gaan, dat weten we bij Honden Informatie maar al te goed! Net als bij mensen gaan ze alle kanten op met hun gedrag en weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan. Je kan ook moeilijk met ze gaan praten om erachter te komen hoe ze zich voelen en waarom. Hoe ga je dus om met een hond die aan het puberen is? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het lichaam van een hond? En hoe herken je het puberen aan het gedrag van de hond?

Inhoudsopgave
Hond puberteit

Hoe gedraagt een hond zich in de puberteit?

Vaak kun je meteen zien dat een hond in de puberteit zit. Vorige week was hij bij wijze van spreken nog rustig en luisterde hij goed naar je en ineens is alles anders. Hij luistert niet meer en doet volledig waar hij zelf zin in heeft lijkt wel. Dit is meteen één van de dingen waaraan je kunt zien dat je hond aan het puberen is. Je kan commanderen en roepen wat je wilt, je hond negeert je als het ware gewoon. Er zijn op dat moment zoveel andere dingen waar je hond mee bezig is. In de puberteit zullen alle honden informatie en prikkels om zich heen willen onderzoeken. Wanneer je ze uitlaat, blijven ze constant aan de lijn trekken en lopen ze weg wanneer ze loslopen. Niet per se om tegen jouw wil in te gaan, maar ze zijn gewoon nieuwsgierig. Alles wat ze zien en ruiken willen ze onderzoeken.

Wanneer je jouw hond aan het uitlaten bent gebeurt er ook constant van alles wanneer er andere honden voorbij lopen. Reutjes kunnen in de puberteit nog wel eens uitvallen en gaan grommen en blaffen naar andere honden, alsof hij ze aan wil gaan vallen. Geen gekke reactie eigenlijk, want zoals we eerder aangegeven hebben hebben reutjes maar liefst drie keer zoveel testosteron in hun lichaam dan wanneer ze volwassen zijn. Dat is nog veel meer als je het vergelijkt met hoeveel het voor het puberen was! Met al die testosteron willen de mannetjes zich natuurlijk bewijzen. Geen gekke reactie dus, maar je moet het niet laten gaan. Dan wordt het namelijk normaal voor je hond en zal dit blijvend zijn het gedrag van je hond. Kort corrigeren door hem weg te trekken bijvoorbeeld is dus prima.

Daarbij zijn er enkele punten die wat minder leuk zijn voor jou als baasje. Namelijk dat ze je inboedel kunnen verpesten. In de puberteit kunnen ze onzindelijk zijn en dus ineens op het tapijt gaan plassen of poepen. Maar nog vervelender is als je in de ochtend beneden of thuis komt en je hond heeft van alles gesloopt in je huis. Ook dit is onderdeel van de puberteit. Honden hebben ineens zoveel energie, dat ze het op een bepaalde manier kwijt moeten en dan maar ergens op gaan kauwen of iets gaan slopen. Wat daarbij kenmerkend is aan de puberteit, is dat je dan boos wordt en je hond op z’n kop geeft voor wat hij heeft gedaan terwijl je hond blijft kwispelen. Hij lijkt op dat moment zich geen houding te geven.

Wat gebeurt er allemaal met een hond in de puberteit?

Puberteit is voor iedereen een gekke tijd. Er gebeurt van alles met je lichaam zowel van binnen als van buiten en voor honden is dit niet anders. In de puberteit schieten de hoeveelheid hormonen ineens de lucht in, waardoor er allemaal veranderingen optreden in je lichaam. Is het gedrag kan een hond dat niet bijhouden. Dat is de reden waarom hij zo ‘gek’ gaat doen. Je hond weet simpelweg niet wat hij met al die gevoelens en energie aanmoet. Bij honden komt deze tijd een stuk eerder dan bij de mensen, aangezien ze minder levensjaren hebben dan de mens. Voor iedere hond begint de puberteit op een ander moment. Net als bij mensen namelijk, zie je ook dat de ene hond bijvoorbeeld een late puber is en de ander al sneller begint, maar ook weer sneller klaar is. Puberen begint dus bij honden vaak gemiddeld rond de zesde maand van hun leven en eindigt gemiddeld rond het derde jaar van zijn leven. Naarmate een hond ouder wordt, zal hij wat rustiger worden, ook tijdens de pubertijd. Tijdens deze periode lopen honden namelijk vaak genoeg tegen situaties aan waar ze van leren. Dat is waar het eigenlijk om gaat in de puberteit; je hoofd stoten om ervan te leren voor de volgende keer.

De eerste fase van een in de pubertijd van een hond

De puberteit kun je bij honden dan ook in twee fasen indelen. Je kunt deze fasen heel erg vergelijken met de puberteit van de mens. In de eerste fase is een hond namelijk nog heel erg bezig met het gevoel waarvan hij niet weet wat hij ermee aanmoet. Deze fase is grofweg tussen de 4 en 10 maanden. Honden zijn hier heel erg aan het ontdekken en er wordt totaal niet meer naar jou geluisterd. Het is voor een hond fijn om veel te kunnen onderzoeken wanneer hij in deze fase is beland. Nu willen honden informatie opdoen uit de omgeving door veel te snuffelen. Het beste kun je jouw hond de ruimte dus geven met een langere lijn of als je in de gelegenheid bent met een grote tuin om hem de bewegingsvrijheid te geven.

Zeker wanneer je hond niet gecastreerd is, is dit de periode waarin de meeste hormonen rondgaan in zijn lichaam. In deze periode heeft je hond net als de mens een groeispurt. Het lichaam groeit alle kanten op in een veel sneller tempo dan het tot nu toe heeft gedaan. Maar nadat het lichaam die groei heeft gemaakt en zijn toppunt als het ware bereikt heeft, moet de rest van binnen, zoals de botten nog doorgroeien. Voor een hond is dit een gekke periode, want z’n lichaam is in een korte tijd een stuk groter en zwaarder, maar daarbij ook sterker. In het begin zal je dus zien dat honden wat lomper zijn, omdat ze nog om moeten leren gaan met hun ‘nieuwe’ lichaam. Deze periode zal niet per se heel veel moeilijkheden opleveren, maar het is wel fijn voor je hond als je hem de tijd en zeker energie geeft om te kunnen groeien. Dit kost namelijk nogal wat energie, waardoor het is aan te raden je hond goede voeding te geven, goed te laten slapen en hem hierin niet te veel te storen én eventueel wat minder heftige inspanningen te laten doen, want dit kost ook weer veel energie voor je hond, waar hij weer van bij moet komen.

Daarbij is het voor je hond fijn om minder heftige inspanningen te doen, of überhaupt minder inspanningen te doen, omdat ze net als wij vaak groeipijn ervaren in deze tijd. Niet alleen de omvang van het lichaam kan namelijk sneller groeien dan de rest, maar ook de botten kunnen sneller groeien, waardoor de bloedvaten en spieren het niet bij kunnen houden. Spieren dan verkort, totdat ze volgroeid zijn en weer in verhouding zijn met de lengte van het bot. Zelfs de bloedvaten kunnen voor de pijn zorgen. De botten of het beenmerg hebben een soort voedingskanalen waar de vaten namelijk doorheen lopen. Wanneer het bot te snel groeit, vernauwt de holte van dit voedingskanaal en dus ook het bloedvat. In de holte ontstaat zo stuwing en vochtophoping onder het beenvlies, waardoor de druk hoger wordt en de groeipijn ontstaat.

Groeien kost zoals je ziet veel energie voor een hond. Zorg dus dat je hem goed verzorgt in deze periode en zeker genoeg goede voeding geeft, wat het lichaam goed kan gebruiken om te groeien. Zo maak je het makkelijker voor het lichaam van je hond en zal hij sneller door deze periode komen.

Meer ervaring in de tweede fase van het puberen bij een hond

Gemiddeld kan de tweede fase vanaf ongeveer 8 maanden beginnen. Afhankelijk van jouw hond kan het ook eerder of later zijn. De één is namelijk zo door zijn pubertijd heen en de ander heeft er de volle tijd voor nodig en is pas rond het derde jaar uitgepuberd. De tweede fase kun je herkennen aan de volwassenheid van je hond. Je merkt dat hij minder dat jonge hondje is die nog alle kanten op vliegt, zonder echt na te denken. De fysieke groei is min of meer geweest en nu is de mentale groei aan de beurt. Honden leren namelijk net als mensen steeds beter beslissingen maken en met situaties omgaan. Dit kun je niet doen door je hoofd af en toe te stoten.

Daarbij komt de vruchtbaarheid! Een hele bijzondere periode voor ieder wezen en bij honden dus ook. Het is een bekende periode onder de baasjes, want je moet extra oplettend zijn dat je hond niet zwanger raakt wanneer je een teefje hebt en dat niet zomaar wilt. Zoals je in het bovenstaande artikel hebt kunnen lezen over het ruiken aan de geslachtsdelen kunnen honden informatie opdoen met hun neus door de vele reuksensoren. Ze ruiken dus al van een afstand als een teefje loops (ongesteld) is bijvoorbeeld. Zo zie je dat reutjes snel op een teefje gaan zitten in deze vruchtbare periode. Om die reden laten veel baasjes hun hond castreren wanneer ze geen puppies willen. Als je hond zwanger is, dan ben je daar ook extra tijd kwijt, omdat je dan goed voor haar en de puppies uiteindelijk moet zorgen. De gehele bevalling van een hond vergt veel tijd en aandacht. Als je deze tijd niet hebt, dan moet je het ook zeker niet willen. Voor een teefje is dat namelijk ook geen fijne periode als jij niet goed voor haar kunt zorgen. Weet dus waar je aan begint!

Hoe ga je om met de puberteit bij een hond?

Pubers kunnen erg lastig zijn. Honden weten namelijk niet hoe ze om moeten gaan met hun hormonen en gevoelens in deze tijd, waardoor ze zich apart kunnen gedragen. Zowel het lichaam als de geest maken een drastische verandering door die haast niet bij te houden is. Voor jou is het niet altijd even makkelijk om hiermee om te gaan. Ze luisteren niet meer naar je, vliegen alle kanten op als je ze uitlaat en zijn al helemaal niet meer te houden wanneer ze andere honden tegenkomen. Wat jij als baasje het beste kunt doen is jouw hond in deze tijd redelijk rond laten vliegen. Honden willen nu op ontdekkingsreis. Ze willen alles zien en ruiken wat er om hen heen gebeurt en gaan hier dan ook recht op af. Dit is de reden dat er vaak aan de lijn getrokken wordt wanneer je jouw hond uitlaat. Geef je hond dus genoeg tijd en speelplezier om zijn energie kwijt te kunnen. Ga bijvoorbeeld naar het strand of het bos om je hond lekker rond te laten rennen. Let wel op in deze fase wanneer je hond groeipijn heeft. Dit is namelijk het moment dat je hond moet rusten en zeker niet het moment om heftige inspanningen te doen.

Verder is het goed om je hond de goede voeding te geven in deze periode. Niet alleen als hij groeipijn heeft, maar in het algemeen. Het hele lichaam maakt namelijk een groei door en daar zijn bouwstoffen voor nodig. Eiwitten komen hierbij goed van pas. Het is dan ook helemaal niet gek om voor je hond te koken en een goede maaltijd te maken. Te veel van het goede is ook weer niet goed, dus let er wel op dat je hond niet te dik wordt. Met minder inspanning en rust tijdens de groeipijn bijvoorbeeld, verbrandt je hond ook minder. Om in de tussentijd een laagje vet op te bouwen is niet erg, maar zorg dat je jouw hond later dan wel genoeg inspanning laat doen, zodat het er allemaal weer afgaat!