Alles wat je moet weten over de bevalling van een hond

Verwacht je binnenkort een nestje puppies en wil je weten hoe de bevalling van jouw hond eruit ziet om je hier goed op voor te kunnen bereiden? Voor een teefje is een bevalling natuurlijk ook niet niks. Wanneer je zelf een hond hebt die gaat bevallen, is het daarom belangrijk dat je weet wat je kunt doen om je hond in deze tijd zo veel mogelijk te ondersteunen en lief voor haar te zijn. We vertellen je daarom graag alles over de verschillende aspecten van de bevalling bij honden. Van het herkennen van tekenen van naderende bevalling tot het zorgen voor een veilige en gezonde omgeving voor het teefje en haar puppies. Hierna beschik je over alle essentiële honden informatie om de bevalling voor je hond zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Inhoudsopgave
Bevalling Hond

Wanneer begint de bevalling bij een hond?

Gemiddeld begint de bevalling bij een hond tussen de 58e en 68e dag van de dracht. Het is belangrijk om de honden informatie over de normale draagtijd van een hond te kennen, omdat een vroeggeboorte of een te late bevalling problematisch kan zijn.

Het eerste teken dat de bevalling nadert, is vaak een verandering in het gedrag van de moederhond. Ze kan rusteloos worden en onrustig rondlopen. Nestgedrag kan ook een indicatie zijn dat de bevalling eraan komt. Dit omvat het zoeken naar een rustige plek om te bevallen, het graven van een nestje of het verzamelen van dekens en ander materiaal. Daarnaast kan de moederhond haar eetlust verminderen en melk gaan produceren in haar tepels. Deze fysieke veranderingen zijn belangrijke signalen dat de bevalling nadert.

Rond deze tijd is het essentieel om de gezondheid van het teefje in de gaten te houden. Een dierenarts kan helpen om te bevestigen of de moederhond zwanger is en kan ook de gezondheid van zowel de puppies als van haar beoordelen. Regelmatige controles tijdens de drachtperiode kunnen eventuele complicaties vroegtijdig opsporen en passende maatregelen nemen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de draagtijd van een hond kan variëren. Hoewel de gemiddelde draagtijd ongeveer 63 dagen is, kunnen sommige honden eerder bevallen, zelfs al vanaf de 58e dag, terwijl andere honden langer dragen en pas op de 68e dag bevallen. Het is raadzaam om voorbereid te zijn op de bevalling vanaf de 58e dag en aandacht te besteden aan de signalen die het teefje geeft.

Hoe kun je je het beste voorbereiden op de bevalling van je hond?

Het is van groot belang om je goed voor te bereiden op de bevalling van je hond, zodat je haar en de puppies kunt ondersteunen tijdens dit proces. Met de volgende honden informatie helpen we je bij de voorbereiding op de bevalling van je hond en kun je er alles aan doen om het jouw hond en hondjes zo comfortabel mogelijk te maken.

Creëer allereerst een rustige en comfortabele omgeving. Maak een werpkist met een comfortabele en zachte ondergrond waarin het teefje zich veilig en op haar gemak voelt. De werpkist moet groot genoeg zijn voor de moederhond om zich vrij te bewegen, maar ook op zo een manier dat de puppies niet weg kunnen kruipen. Plaats de werpkist verder op een rustige plek in huis, weg van drukte en lawaai.

Verzamel de juiste materialen die je nodig hebt voor de bevalling. Denk hierbij aan schone handdoeken, warmtematjes of een warmtelamp om de puppies warm te houden na de geboorte en eventueel een klok met een tikkend geluid om de puppies gerust te stellen. Daarnaast is het handig om een noodpakket samen te stellen met essentiële spullen, zoals handschoenen, scharen en ontsmettingsmiddelen.

Het is verder belangrijk om je in te lezen over de juiste honden informatie over het bevallingsproces. Dat je dit leest is dus al een goede stap! Leer de verschillende fasen van de bevalling kennen, zoals het persen, de geboorte van de puppies en het loslaten van de vruchtvliezen. Begrijp ook de normale tijdsduur tussen de geboorten van de puppies, zodat je kunt beoordelen of alles normaal verloopt. Dit kan helpen om eventuele complicaties vroegtijdig te herkennen en de juiste maatregelen te nemen.

Daarnaast is het belangrijk om tijdens de drachtperiode en voorafgaand aan de bevalling de gezondheid van de moederhond goed te monitoren. Zorg voor een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Raadpleeg regelmatig een dierenarts voor prenatale controles om ervoor te zorgen dat alles voorspoedig verloopt voor de bevalling.

Hoewel de meeste honden bevallingen zonder complicaties verlopen, is het verstandig om een noodplan op te stellen voor het geval er zich toch problemen voordoen. Weet wat je moet doen als bepaalde complicaties zich voordoen en noteer de contactgegevens van een dierenarts die 24/7 bereikbaar is, voor het geval je professionele hulp nodig hebt.

Het voorbereiden op de bevalling van je hond vergt aandacht en zorg. Door je goed voor te bereiden op het bevallingsproces, kun je de moederhond en haar puppies op de juiste manier ondersteunen tijdens dit mooie en ook intense moment. Vergeet niet om altijd een dierenarts te raadplegen bij vragen of zorgen, en vertrouw op je instinct als het gaat om het welzijn van je hond.

Hoe ziet de bevalling van een hond eruit?

De bevalling van een hond verloopt in principe in verschillende fasen. Het is belangrijk om de honden informatie over het verloop van de bevalling te begrijpen, zodat je weet wat je kunt verwachten en kunt ingrijpen wanneer dat nodig is. De bevalling van een hond gebeurt in principe in de volgende fasen:

  1. Het persen: De bevalling begint meestal met het persen van de moederhond om de eerste puppy naar buiten te brengen. Dit kan gepaard gaan met duidelijke inspanning en persen. Je kunt zien dat de moederhond haar buikspieren aanspant en hard perst. Het persen kan enkele minuten tot een uur duren voordat de eerste puppy wordt geboren.
  2. De geboorte van de puppies: Na het persen wordt de eerste puppy geboren. Je zult zien dat de moederhond actief betrokken is bij het proces. Ze zal de puppy schoonlikken en de vruchtvliezen van de puppy verwijderen. Het kan even duren voordat de volgende puppy wordt geboren. Tussen de geboorten van de puppies kan een pauze van 15 tot 60 minuten zitten, afhankelijk per hond. Dit is normaal en stelt het teefje in staat om te rusten en zich voor te bereiden op de volgende geboorte.
  3. Verzorgen van de puppies: Na de geboorte zal de moederhond de puppies grondig schoon likken. Dit helpt bij het stimuleren van de ademhaling en bevordert de bloedsomloop. De moederhond zal ook de navelstreng van de puppies doorbijten en eventuele resterende vruchtvliezen verwijderen. Dit proces is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de pasgeboren puppies.
  4. Placentale geboorte: Bij elke geboorte van een puppy wordt ook een placenta (moederkoek) uitgestoten. Dit gebeurt meestal direct na de geboorte van de puppy. Het aantal placenta’s moet overeenkomen met het aantal puppies dat is geboren. Het is belangrijk om te controleren of alle placenta’s zijn uitgestoten, omdat het achterblijven van een placenta problematisch kan zijn en infecties kan veroorzaken.

Het is heel belangrijk om tijdens de bevalling alert te blijven en de gezondheid en het welzijn van de moederhond en de puppies goed in de gaten te houden. Houd er rekening mee dat niet elke bevalling hetzelfde is en dat de bevalling van je hond er niet precies zoals hier beschreven uit kan komen te zien. In geval van twijfel of zorgen is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Wat kunnen complicaties zijn bij de bevalling van een hond?

Hoewel de meeste honden bevallingen zonder problemen verlopen, kunnen er soms complicaties optreden die waarop snel gehandeld moet worden en soms medische hulp bij nodig is. Het is daarom belangrijk om de honden informatie over mogelijke complicaties bij de bevalling te kennen, zodat je zeker weet dat wat er ook gebeurt je jouw hond kunt helpen en in veiligheid kunt brengen. Daarom hebben we enkele veelvoorkomende complicaties op een rijtje gezet.

  1. Vertraagde bevalling: Als de moederhond na een periode van persen geen puppy baart, kan er sprake zijn van een vertraagde bevalling. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een vastzittende puppy, een verkeerde ligging van de puppy of zwakte bij de moederhond. In dit geval is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen, aangezien een vertraagde bevalling gevaarlijk kan zijn voor zowel de moederhond als de puppies.
  2. Dystocie: Dystocie houdt een moeizame en pijnlijke bevalling in waarbij de moederhond veel problemen heeft bij het baren van de puppies. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals een te grote puppy in verhouding tot de geboortekanaal, een abnormale ligging van de puppy, of zwakte bij de moederhond. Dystocie kan leiden tot ernstige complicaties, zoals zuurstofgebrek bij de puppies of scheuring van de baarmoederwand. Krijg je hiermee te maken, dan is het noodzakelijk om direct medische hulp in te schakelen.
  3. Verstoorde nageboorte: Na elke geboorte wordt een placenta uitgestoten. Als er echter een placenta achterblijft in de baarmoeder van de moederhond, kan dit leiden tot infecties en ontstekingen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle placentas worden uitgestoten en dat er geen achterblijven. Als je vermoedt dat er een placenta ontbreekt, neem dan ook contact op met een dierenarts.
  4. Onvoldoende melkproductie: Soms kan een moederhond moeite hebben met het produceren van voldoende melk om haar puppies te voeden. Dit kan zorgen voor ondergewicht en zwakte bij de puppies waardoor ze zelfs kunnen komen te overlijden. Als je merkt dat de puppies niet voldoende groeien of moeite hebben met het vinden van melk, raadpleeg dan een dierenarts voor advies over het bijvoeden van de puppies.
  5. Postpartum bloedingen: Dit houdt overmatig vaginaal bloedverlies in en hier kan de moederhond na de bevalling last krijgen. Dit kan een gevolg zijn van scheuring van de baarmoederwand of als er een placenta achterblijft. Het is belangrijk om tekenen van overmatig bloeden, zwakte of bleekheid bij de moederhond op te merken en direct medische hulp in te schakelen.

Het is cruciaal om tijdens de bevalling alert te blijven op eventuele complicaties en snel te handelen. Als je vermoedt dat er iets niet goed gaat of als je twijfelt over een van de complicaties, schakel dan direct een dierenarts in! Zij hebben de expertise en honden informatie om deze complicaties te herkennen en zo snel mogelijk de juiste behandeling toe te passen. Het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van zowel de moederhond als haar puppies is altijd belangrijk, maar van het grootste belang tijdens de bevalling!

Hoe kun je het beste voor je hond zorgen in de periode van de bevalling?

De periode van de bevalling is een belangrijke tijd waarin je de zorg en ondersteuning moet bieden die je hond nodig heeft. Enkele an de belangrijkste punten hebben we al benoemd in de voorbereiding op de bevalling hierboven. Maar er zijn nog enkele tips die we je mee willen geven om goed voor je hond te kunnen zorgen. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk om de voeding en verse drinkwater in de gaten te houden. Tijdens de bevalling en de daaropvolgende zoogperiode heeft je hond namelijk extra voedingsstoffen nodig. Naast dat dit veel energie van je hond kost, moet er ook veel melk aangemaakt worden voor de puppies en raakt ze als het ware ook veel voedingsstoffen hieraan kwijt. Wil je zeker weten dat je een goed dieet volgt voor je hond? Vraag hier dan meer over aan je dierenarts, zodat hij je hier alles over kan vertellen. Sowieso is het handig om contact op te nemen met je dierenarts om je volledig te laten informeren over het gehele proces en je dierenarts er ook van op de hoogte te stellen.

Verder is het belangrijk om in de buurt van je hond te blijven tijdens de bevalling. Bied haar geruststelling en emotionele ondersteuning. Houd haar in de gaten en let op tekenen van mogelijke complicaties. Moedig haar aan en geef haar de ruimte en privacy die ze nodig heeft. Houd ook haar gezondheid constant in de gaten. Let op tekenen van postpartum bloedingen, koorts, lethargie of andere abnormale symptomen. Raadpleeg direct een dierenarts als je enige reden tot bezorgdheid hebt.

Zorg er verder voor dat je alle essentiële benodigdheden bij de hand hebt voordat de bevalling begint. Zo zal alles voorspoedig verlopen en kun je ten alle tijden goed voor je hond zorgen. Voor de bevalling zelf gaat het om benodigdheden als schone handdoeken, steriele navelklemmetjes, een warmtemat voor de puppies, een thermometer en eventueel andere hulpmiddelen die je dierenarts aanbeveelt.

Onthoud dat elke bevalling uniek is en dat het normaal is dat er zich andere dingen voor kunnen doen tijdens de bevalling dan hoe een gemiddelde bevalling verloopt of dan hier omschreven is. Wees geduldig en flexibel, en vertrouw op je dierenarts voor begeleiding en ondersteuning. De bevalling van een hond is een bijzondere gebeurtenis en met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat deze periode soepel en veilig verloopt voor zowel je hond als haar puppies. Met de juiste hulp en ondersteuning van jou zal de bevalling voorspoedig verlopen!