Waarom ruiken honden aan je geslachtsdeel?

Honden die ruiken aan je kruis. Je hebt het moment vast ook wel eens meegemaakt, dat je visite over de vloer krijgt en je hond erop af rent om ze te begroeten, maar tijdens de begroeting gaat je hond uitgebreid aan de gang met het snuffelen aan het geslachtsdeel van je gasten. Super ongemakkelijk natuurlijk. Iedereen kijkt elkaar aan en weet zich even geen houding meer te geven. Sommige mensen vinden het wat minder spannend, maar het blijft vreemd. Anderen vinden het ook weer vies. Maar waarom ruiken honden uitgebreid aan je kruis? Kunnen honden informatie halen uit de geur die bij je kruis vandaan komt? We weten namelijk dat honden over het algemeen beter kunnen ruiken. Honden ruiken natuurlijk ook bij elkaar aan hun geslachtsdeel. Heeft dit dan iets met elkaar te maken?

Inhoudsopgave
Waarom ruiken honden aan het geslachtsdeel?

Waarom ruiken honden aan elkaars geslachtsdeel?

Tijdens het uitlaten van je hond kom je genoeg honden tegen. Bijna bij iedere andere hond gaan ze uitgebreid bij elkaar snuffelen aan het geslachtsdeel. Je hebt het bijna iedere keer gezien, maar weet eigenlijk niet waarom ze dat precies doen.

Honden hebben een betere reuk dan mensen. Dat weten we allemaal. Maar we weten vaak niet dat dit verschil echt heel groot is. Honden hebben namelijk maar liefst 300 miljoen geursensoren in hun neus zitten, terwijl dit er bij de mens maar 6 miljoen zijn. Dat is best een groot verschil dus.

Wat daar ook bij komt kijken is dat honden een speciaal orgaan hebben wat wij als mensen niet hebben. Dit is het orgaan van Jacobsen en is verbonden aan de hersenen van een hond. Honden kunnen dan wel een minder complexe brein hebben, maar deze is wel vele malen verder ontwikkeld in het opsporen van geuren. Het orgaan bevindt zich tussen de gehemelte van de mond en de neusholte. Wanneer een hond dus inademt zal de lucht langs dit orgaan stromen. Maar wat heeft dat verder te maken met dat honden aan elkaars geslachtsdeel ruiken?

Omdat de reuk van deze dieren zo ver ontwikkeld is, kunnen honden informatie halen uit de geur die van een geslachtsdeel afkomt. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er veel hormonen rondom het geslachtsdeel. Deze hormonen geven veel informatie over hoe een andere hond is. Uit de geur van een geslachtsdeel van een andere hond kunnen ze zelfs al weten of de andere hond een leuk karakter heeft. Daarnaast kunnen ze ook ruiken of de andere hond bijvoorbeeld stress ervaart. Maar hoe zit dat dan bij de mens?

Waarom is de geur van het kruis bij de mens zo interessant?

Honden kunnen dus veel informatie halen uit de geur van het kruis van andere honden. Maar wat zou dat anders zijn van de reden dat ze ruiken aan het kruis van mensen? Vaak zie je dat honden voornamelijk gaan ruiken aan het kruis van een vrouw wanneer zij ongesteld is. Dit is dan ook helemaal niet gek. Er zijn op dat moment veel hormonen die jouw hond ruikt. Ze kunnen dus ruiken dat je ongesteld bent, zwanger bent of zelfs dat je net seks hebt gehad! Ook net als bij andere honden kunnen ze achterhalen wat jouw karakter is. Wanneer jouw visite dus net binnenkomt en nieuwe mensen zijn voor jouw hond, is het helemaal geen gek gedrag van je hond dat hij of zij aan het kruis van jouw gasten gaat ruiken. Zo weet hij bij voorbaat al met wat voor mensen hij of zij te maken heeft.

Kun je jouw hond laten stoppen met het ruiken aan je kruis?

Zoals je hebt kunnen lezen is het ruiken aan het geslachtsdeel van andere dieren en mensen dus helemaal geen gek gedrag en zit het zelfs in hun aard. Toch zou jij graag van dit gedrag en deze ongemakkelijke momenten af willen. In dit geval kun je jouw hond zeker afleren om aan het kruis van andere mensen te ruiken. Natuurlijk zal je dit er niet helemaal uit kunnen krijgen, omdat het nou eenmaal in de natuur van een hond zit. Maar jij bent het baasje en je hond moet dus naar jou luisteren. Wat je zou kunnen doen is de hond iets anders geven om aan te snuffelen. De hand bijvoorbeeld geeft ook al genoeg informatie over een mens. Laat je gasten dus weten dat ze dit het beste eerst kunnen doen. Daarbij kun je ook meteen laten weten dat je hond dit vaak doet. Zo maak je de hele situatie toch minder ongemakkelijk. Verder is het ook handig om je hond te laten zitten terwijl je gasten rustig binnenkomen. Zo kun je hun rustig inlichten en luistert je hond goed naar je. Zo kan er weinig fout gaan.

Weten welke hond bij jou past? Bij ieder persoon past namelijk een ander ras. Bij Honden Informatie helpen we je bij het vinden van het juist maatje!