Waarom bijten honden?

Bijten is ook weer iets wat in het natuurlijke gedrag zit van een hond. Wanneer ze in het wild zouden leven, dan moeten honden hun prooien natuurlijk vangen. Dit doen ze uiteraard met hun mond. Maar ook heeft het met het karakter van een hond te maken hoe hard hij of zij bijt. Stel dat het in de aard van een hond zit om de prooi levend mee te nemen naar het baasje, dan zullen ze uiteraard al wat minder hard bijten. Voor ons als mensen ziet dit er dan ook uit als negatief gedrag en willen we onze honden dit graag afleren. Zeker als je merkt dat je hond in bepaalde situaties naar je begint te grommen. Toch is het beter om dit soort gedrag niet te straffen of corrigeren. Honden voelen zich dan namelijk niet serieus genomen, waardoor ze sneller zullen bijten en misschien dus zelfs agressiever worden.

Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met je hond wanneer hij of zij bijvoorbeeld naar andere mensen gromt en ze wil aanvallen. Dit is namelijk erg gevaarlijk. Toch moet je oppassen met de manier waarop je dit doet. Misschien is je hond namelijk heel territoriaal en beschermend waardoor hij of zij zo reageert. Ze doen dit om andere mensen en honden informatie te geven dat ze bijvoorbeeld op moeten passen. Wanneer je hond dus veel van je houdt, wordt jij in deze bijvoorbeeld heel erg beschermd. Anderen worden dus gewaarschuwd met het aanvallende gedrag van honden. Bestraf je dit, dan kan je hond hier natuurlijk ook niet goed op reageren. Bedenk je maar eens hoe jij het zou vinden als je iemand probeert te beschermen en diegene wordt boos op je, omdat je dat doet. Jij zou dit ook niet leuk vinden.

Honden kunnen dus op deze manier naar anderen reageren om jou als baasje te beschermen. Misschien niet helemaal nodig en een te heftige reactie. Zorg er dan voor dat je dit op een goede manier afleert zonder je hond te ‘kwetsen’. Maar wat kunnen nog meer redenen zijn dat je hond jou of anderen bijt?

Inhoudsopgave
Bijtende honden

Wat is de reden dat een hond je hard bijt?

Eigenlijk is de reden dat een hond je hard zou bijten haast elke negatieve emotie of wanneer hij of zij een prooi aanvalt natuurlijk. Denk bij de negatieve emoties met honden informatie aan angst, verdrietig, boosheid, eenzaamheid, afgunst, frustratie en zo zijn er nog wel meer op te noemen. Misschien ken je het gezegde “aanval is de beste verdediging”. In dit soort gevallen is dat voor honden vaak heel erg van toepassing. Wanneer ze zich in principe niet veilig voelen, zullen ze in de aanval schieten en dus gaan bijten. Om te zien of ze in zo een aanval kunnen gaan schieten zullen honden informatie geven waaraan af te lezen is dat ze zich niet veilig voelen. Denk aan grommen, stand van de oren en staart, haren op de rug staan overeind of het laten zien van oogwit. Op deze manier kun je herkennen dat je hond gestresst is. Straf je hond dan niet meteen en überhaupt niet wanneer hij of zij redelijk agressief wordt of kan worden. Dit kan alleen maar negatief uitpakken later. Je hond heeft je op dit soort momenten eigenlijk juist nodig, als je zelf niet de bedreiging bent waar ze eventueel om stressen. Zorg er dus voor dat ze zich op hun gemak voelen en haal de bedreiging uit hun buurt. Op die manier voorkom je ongelukken. Honden kunnen namelijk heel heftig en hard bijten waarmee je lelijke verwondingen kan krijgen.

Waarom bijten honden zachtjes?

Naast het harde bijten heb je vast ook wel eens gemerkt dat honden zachtjes bijten wanneer je bijvoorbeeld met ze aan het spelen bent. Het lijkt er misschien op dat dit slecht gedrag is als je dit voor de eerste paar keren ziet, of dat je hond je misschien echt wat aan wil doen. Maar als het er dan een keer op aankomt dat je hond je arm bijvoorbeeld te pakken krijgt, dan zul je al snel merken dat je hond helemaal niet hard bijt en eigenlijk maar een beetje knabbelt op je arm. In dit geval is bijten dan ook helemaal niet slecht! Honden zijn dan met je aan het spelen en bedoelen het knabbelen alleen maar goed. Je ziet verder ook aan de lichaamstaal van je hond niet dat hij zich onveilig of gestrest voelt. Vaak zie je juist aan de lichaamstaal dat honden informatie geven dat ze het alleen maar heel erg naar hun zin hebben.

Naast dat ze met jou spelen en op je arm bijvoorbeeld knabbelen, doen honden dit natuurlijk ook onderling. Soms gaat dit er alleen iets harder aan toe. Ze sprinten dan heel hard heen en weer, terwijl ze elkaar proberen te grijpen. Zo zijn er zelfs een soort rollenspellen! Je zou het een beetje kunnen zien als tikkertje, maar dan voor honden.

Wil je een hond kiezen die perfect bij jou past? Laat ons je helpen de perfecte keuze te maken!