Wat mag een hond niet eten?

Eén van de meest voorkomende vragen voor baasjes is “wat mag mijn hond allemaal niet eten?”. Je hebt waarschijnlijk van meerdere mensen al gehoord dat er verschillende soorten voedingsmiddelen zijn die honden niet binnen mogen krijgen, omdat ze het niet kunnen verteren. Ze zouden hier bij een bepaalde hoeveelheid zelfs door kunnen overlijden!

Voeding is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het leven van je huisdier. Zeker bij honden, want zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, houden zij er heel erg van om te eten! Als baasje is het dus belangrijk dat je op de hoogte bent van de honden informatie over welke voeding giftig is voor je hond en welk voedsel juist heel gezond en veilig is. Zeker omdat ze vaak alles eten wat voor hun neus komt. Hoewel honden vaak alles lekker vinden om te eten, zijn er dus bepaalde specifieke voedingsmiddelen die je hond echt niet mag eten. We zullen je daarom alle ins en outs vertellen over wat je jouw hond beter niet kunt geven. Van chocola tot verschillende soorten fruit!

Inhoudsopgave
Wat Mogen Honden Niet Eten?

Waarom is chocolade slecht voor honden?

Chocolade is één van de bekendste voedingsmiddelen die honden niet mogen eten. Voor honden is dit namelijk erg gevaarlijk en giftig, wat komt door de stof theobromine dat chocola in redelijk grote hoeveelheden bevat. Vooral pure chocolade en cacaopoeder zijn hier rijk aan. Waarom het zo slecht is voor honden, is omdat zij dit niet makkelijk kunnen verteren, waardoor het langer in hun lichaam blijft circuleren. Dit kan ervoor zorgen dat de stof toxisch wordt. Theobromine heeft namelijk een stimulerend effect op het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem van honden. Het kan de hartslag verhogen, de bloeddruk verhogen en de werking van het centrale zenuwstelsel beïnvloeden.

Symptomen van chocolade vergiftiging bij honden kunnen variëren afhankelijk van de hoeveelheid en het type chocolade dat ze hebben gegeten, maar ook van de grootte en gevoeligheid van de hond. Symptomen die veel voorkomen zijn onder andere braken, diarree, rusteloosheid, verhoogde dorst, versnelde ademhaling, spiertrekkingen, toevallen en in ernstige gevallen zelfs hartproblemen en coma.

Wat bij deze honden informatie belangrijk is om te weten, is dat donkere chocolade, zoals pure chocolade, een hoger theobrominegehalte heeft dan bijvoorbeeld melkchocolade of witte chocolade. Daarom kan zelfs een kleinere hoeveelheid pure chocolade al schadelijker zijn dan een grotere hoeveelheid melkchocolade.

Chocola moet je dus écht buiten het bereik van honden houden. Lijkt het erop dat je hond chocolade heeft gegeten of vertoont je hond symptomen van chocolade vergiftiging? neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts voor advies en behandeling.

Welk fruit mag een hond niet eten?

Fruit is vaak een gezonde snackoptie voor mensen, maar niet alle soorten fruit zijn veilig voor honden. Hoewel sommige vruchten gunstig kunnen zijn voor honden, zijn er enkele soorten fruit die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Hieronder bespreken we welk fruit een hond niet mag eten.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen behoren tot de meest giftige voedingsmiddelen voor honden. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond deze vruchten consumeert, omdat ze ernstige nierproblemen kunnen veroorzaken. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen druiven en rozijnen bij honden braken, buikpijn, lusteloosheid, uitdroging en nierfalen veroorzaken. Zorg er dus altijd voor dat druiven en rozijnen buiten het bereik van je hond blijven.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruits bevatten citroenzuur, essentiële oliën en andere verbindingen die schadelijk kunnen zijn voor honden. Consumptie van citrusvruchten kan leiden tot maagklachten, diarree en zelfs irritatie van het zenuwstelsel bij honden. Hoewel een klein stukje citrusfruit meestal niet direct schadelijk is, is het over het algemeen beter om citrusvruchten volledig te vermijden.

Avocado

Avocado bevat een stof genaamd persine, die toxisch kan zijn voor honden. Hoewel het vlees van een avocado meestal geen ernstige problemen veroorzaakt, kunnen de pit, schil en bladeren van de avocado gevaarlijk zijn. Persine kan bij honden braken, diarree en buikpijn veroorzaken. Het is dus verstandig om je hond niet bloot te stellen aan avocado.

Kersen en steenvruchten

Kersen en andere steenvruchten zoals perziken, pruimen en abrikozen bevatten cyanide, een giftige stof voor honden. Hoewel de hoeveelheid cyanide in een enkele kers of steenvrucht meestal niet genoeg is om ernstige problemen te veroorzaken, kan het consumeren van grote hoeveelheden leiden tot vergiftiging. Symptomen van cyanidevergiftiging bij honden zijn onder andere ademhalingsproblemen, verwijde pupillen, zwakte en in ernstige gevallen zelfs coma. Verwijder altijd de pitten en zorg ervoor dat je hond geen toegang heeft tot kersen of andere steenvruchten.

Welke overige voedingsmiddelen mag een hond niet eten?

Naast chocolade, druiven, rozijnen, citrusvruchten en avocado, zijn er nog verschillende andere voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor honden. Ook deze voedingsmiddelen kunnen serieus schadelijk zijn voor je hond en voor gezondheidsproblemen zorgen!

Cafeïnehoudende producten

Cafeïne is een stimulerende stof die in veel voedingsmiddelen en dranken voorkomt. Soms zelfs in dranken of iets dergelijks waar je het niet van verwacht. Denk in het algemeen aan koffie, thee, energiedrankjes, chocolade en sommige frisdranken. Cafeïne kan het zenuwstelsel en het hart van je hond beïnvloeden, wat kan leiden tot rusteloosheid, verhoogde hartslag, beven, toevallen en in ernstige gevallen zelfs hartproblemen. Zorg ervoor dat je hond geen toegang heeft tot cafeïnehoudende producten en houd deze buiten zijn bereik.

Uien en knoflook

Ui en knoflook bevatten stoffen die schadelijk zijn voor honden. Deze kunnen hun rode bloedcellen beschadigen en bloedarmoede veroorzaken. Symptomen van uien- of knoflook vergiftiging bij honden zijn onder andere zwakte, bleke slijmvliezen, verminderde eetlust, braken, diarree en in ernstige gevallen bloed in de urine. Het is belangrijk om voedingsmiddelen die ui of knoflook bevatten, zoals uienpoeder, knoflookpoeder of gerechten die gekruid zijn met ui of knoflook, uit de buurt van je hond te houden.

Alcohol

Alcohol is heel erg giftig voor honden. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen al voor ernstige schade zorgen. Het kan het zenuwstelsel van je hond onderdrukken, de ademhaling beïnvloeden en leiden tot braken, diarree, coördinatieproblemen, depressie, toevallen en in extreme gevallen coma of zelfs overlijden. Zorg er dus voor dat je hond nooit alcoholische dranken binnenkrijgt!

Xylitol

Xylitol is een kunstmatige zoetstof die vaak wordt gebruikt in suikervrije kauwgom, snoep, tandpasta en sommige gebakken producten. Deze stof is zeer giftig voor honden en kan leiden tot een snelle insuline-afgifte, gevolgd door een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel. Symptomen van xylitol vergiftiging bij honden zijn onder andere braken, verlies van coördinatie, zwakte en in hele heftige gevallen zelfs leverfalen!

Botten van gevogelte

Hoewel botten voor sommige honden een favoriete beloning of leuk speeltje lijken, kunnen botten van gevogelte zoals kip of kalkoen gevaarlijk zijn. Deze botten kunnen splinteren en vast komen te zitten in de keel, slokdarm of darmen van je hond, wat leidt tot verstikking of interne verwondingen. Geef je hond in plaats daarvan speciaal ontworpen kauwspeeltjes of botten die veilig zijn om op te kauwen.

Bescherm je hond en vermijd gevaarlijk voedsel voor een gezond leven!

Zoals je ziet is het van groot belang om je bewust te zijn van honden informatie over de voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor honden en om ervoor te zorgen dat je trouwe viervoeter er geen toegang toe heeft. De bovengenoemde voedingsmiddelen zijn de belangrijkste in het rijtje die giftig kunnen zijn en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij honden. Twijfel je over de voeding die je jouw hond kan geven, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies over de veiligheid van bepaalde voedingsmiddelen voor je hond. De juiste voeding bieden en schadelijk voedsel vermijden zijn essentiële aspecten voor het waarborgen van het welzijn van je geliefde huisdier.