Kan een hond spijt hebben of zich schuldig voelen?

Je hond ziet eruit alsof hij zich schuldig voelt en echt spijt heeft om wat hij gedaan heeft. Je komt net thuis en ziet dat het één groot zooitje is in huis. Kussens zijn binnenstebuiten gehaald bijvoorbeeld en overal ligt de stof die in de kussen zat. Je wordt boos op je hond en wil hem corrigeren. Dit is precies het moment waarop je denk dat je hond zich schuldig lijkt te voelen en spijt lijkt te hebben. Maar een paar weken later kom je weer thuis en is het weer opnieuw gebeurd! Het lijkt er dus niet echt op dat je hond de vorige keer spijt had en je zou ook niet weten waarom hij jou hiermee zou proberen te pesten als het ware. Kunnen honden dus wel spijt hebben en zich schuldig voelen?

Inhoudsopgave
Kan een Hond Spijt Hebben Of Zich Schuldig Voelen

Het gedrag van een hond wanneer hij zich schuldig lijkt te voelen

Het gebeurt wel vaker dat honden iets doen wat je niet leuk vindt of niet wilt hebben. Zeker wanneer honden in de puberteit zitten en jong zijn maken ze in huis nog wel eens wat kapot of doen ze hun behoeften in huis. Je wil jouw hond dat natuurlijk zo snel mogelijk afleren, want dit is niet schoon en hygiënisch. Wanneer je beneden of thuis komt zie je wat jouw hond heeft gedaan en straf je hem daarvoor. Maar heeft dit wel zin? Je hond lijkt zich schuldig te voelen, omdat hij wegkijkt en z’n oren gaan hangen. Maar voor honden heeft het eigenlijk helemaal geen zin om hun op dat moment nog te straffen of corrigeren. Honden zijn zich namelijk niet bewust van moreel gedrag. Wij als mensen weten wat bepaalde normen en waarden zijn. Schoenen zet je bijvoorbeeld niet op tafel of je hebt van je ouders geleerd dat je je voeten niet op tafel mag leggen, maar honden houden zich met dit soort dingen totaal niet bezig. Het enige waar zij zich mee bezig houden, is hun instinct. Wanneer je te lang niet thuis bent bijvoorbeeld, zullen honden uit verveling dingen gaan zoeken om te doen. Dit ook een beetje hun instinct, want ze hebben gewoon een bepaalde hoeveelheid beweging nodig op een dag. Daarom gaan ze dingen zoeken om op te kauwen en mee te spelen in huis.

Wanneer je jouw hond bestraft voor iets wat hij twee uur geleden gedaan heeft, zal hij vaak niet weten waarover het gaat. Je hond lijkt zich schuldig te voelen en spijt te hebben, maar wat er echt gebeurt is dat hij stress krijgt. Hij ziet namelijk aan jouw lichaamstaal dat jij boos bent. Door de stress zullen z’n oren gaan hangen, zal je hond wegkijken, zijn lippen en neus likken en kan zelfs zijn staart omlaag gaan. Op dit moment is je hond eerder angstig.

Wat kun je doen tegen het ongewenste gedrag van je hond?

Honden kun je dit gedrag alleen afleren door te reageren op het moment dat ze iets doen wat jij niet wil. Daarbij moet je honden ook niet bestraffen door boos te worden en te gaan schreeuwen. Wat er nu namelijk zal gebeuren, is dat je hond de situatie verbindt aan een boos baasje en een gestresste en angstige ervaring, wat hij de volgende keer zal willen vermijden. Honden zullen niet meer doen wat ze hebben gedaan, maar baseren dit eerder op een soort traumatische ervaring dan dat ze echt afleren om iets niet meer te doen. Als je dus een goede band op wil bouwen met jouw hond moet je het wel degelijk anders aanpakken. Stel dat je naar boven gaat in jouw huis om bijvoorbeeld de was te doen, maar als je vervolgens beneden komt zie je dat je hond op een kussen aan het kauwen is en deze bijna kapot maakt. Wat je in dit geval het beste kunt doen is op een rustige en duidelijke manier ‘nee’ tegen je hond zeggen of iets anders waarmee je jouw hand altijd duidelijk maakt dat hij iets niet mag doen. Vervolgens geef je hem een iets lekkers om op te kauwen zoals een varkensoor, een bot of een speeltje. Zo leert jouw hond op een normale manier dat hij iets doet niet mag en schep je samen een sterkere band dan er ooit zou ontstaan uit een gestresste situatie met jouw hond.

Hoe zegt een hond sorry?

Op verschillende manier kunnen honden informatie geven dat ze sorry willen zeggen daarentegen. Soms ben je bijvoorbeeld met je hond aan het spelen en ben je samen in de weer met een speeltje. Hij kauwt hier ook op, maar neemt per ongeluk jouw vinger mee. Wanneer je dan heel hard ‘AUW’ zegt, schrikt jouw hond en wil hij jou meteen laten zien dat het niet de bedoeling is en hij alleen maar aan het spelen is. Hij zal je vinger meteen likken om te laten zien dat het niet de bedoeling is om je pijn te doen.

Als honden met je spelen, laten ze daarnaast als het ware preventief op verschillende manieren blijken om het voor jou niet over te laten komen dat ze je bijvoorbeeld niet echt willen bijten. Wanneer je met een hond of puppy speelt bijt hij je wel eens zachtjes. Dit is dan ook alleen maar speels bedoeld. Honden laten dit blijken door te gapen, weg te kijken of zich uit te schudden. Dit laatste doen ze bijvoorbeeld soms meerdere keren achter elkaar, wat er soms gek uitziet, maar als honden informatie wel goed duidelijk maakt dat ze alleen maar aan het spelen zijn!