Is een hond vies?

Je ziet honden door de dag heen van alles doen; rennen, spelen, springen, maar ook af en toe vieze dingen. Soms rollen honden door de modder, springen ze in een vies slootje, ruiken ze aan andere honden hun achterwerk en eten ze zelfs poep! Dit soort gedrag kan nog een stuk heftiger zijn in de puberteit. De één zegt dat een hond schoon genoeg is en de ander zegt dat honden eigenlijk heel vies zijn en je ze maar beter niet te veel in je buurt kunt houden. Ze stinken en likken je gezicht. Maar wat is nou de waarheid? De experts van Honden Informatie vertellen je er meer over!

Inhoudsopgave
Is een hond vies?

Waarom zouden honden vies zijn?

Er zijn enkele dingen in het gedrag van honden waar de meeste mensen het wel over eens zijn dat het vies is. Denk aan het rollen in de modder en het eten van poep. Doordat honden in de modder gaan rollen gaat hun vacht er niet lekkerder door ruiken. Zeker wanneer ze opdrogen wil je je hond vaak liever niet in de buurt hebben door de geur die van hem of haar afkomt.

Het eten van poep maakt het er natuurlijk niet beter op. Vaak komt het dan ook voor dat honden poep eten. Hier zijn verschillende redenen voor. Allereerst simpelweg omdat een hond honger heeft. In zo een geval eet een hond haast alles wat op zijn of haar pad komt. Daarnaast kan een hond poep gaan eten omdat ze voedingsstoffen missen of door de zindelijkheidstraining. Honden raken dan gewend aan de geur en vinden het normaal om de ontlasting te eten. In principe is het eten van hun ontlasting niet giftig, maar er zijn wel genoeg andere voedingsmiddelen die je hond niet mag eten. Daarbij kan een reden zijn dat honden hun ontlasting eten om zich als het ware te bewijzen. Wanneer je honden op een verkeerde manier straft wanneer ze hun ontlasting in huis doen, dan kan het zo zijn dat ze het op gaan eten, om dus te bewijzen dat ze het op kunnen ruimen.

Voor honden is het normaal om aan een geslachtsdeel te ruiken. Dit kan misschien vies overkomen, maar zoals je in ons artikel hierover kunt lezen doen ze dit om iemand zo als het ware te leren kennen. Hier gaan namelijk veel hormonen rond en dat kunnen honden ruiken!

Verder likken honden zichzelf ‘schoon’. Maar als ze net poep gegeten hebben, zullen al deze bacteriën uitgesmeerd worden over hun vacht. Vervolgens komen ze bij jou op de bank of in bed liggen om te knuffelen. Op deze manier is dat dus niet zo hygiënisch. Daarbij komt dat jij deze bacteriën op je handen krijgt als je een hond aait bijvoorbeeld. Vervolgens eet je weer een broodje met je handen en krijg je die bacteriën binnen of raak je een wond aan die geïnfecteerd wordt.

Dat brengt ons bij het volgende punt. Namelijk dat onze wonden geïnfecteerd kunnen raken door de bacteriën van honden. Hierdoor kunnen onze wonden gaan ontsteken en kan het zo ver gaan dat je antibiotica moet slikken.

Is een hond dan dus ook echt vies?

Uiteindelijk is het voornamelijk heel relatief. Wanneer jouw hond in de modder rolt en in de sloot is gesprongen, dan is hij of zij inderdaad niet heel hygiënisch meer. Maar dan is het ook tijd voor een douche of bad! Op die manier zorg je er dus zelf voor dat je hond weer lekker ruikt en een hygiënische vacht heeft. Overigens betekent dit niet dat je jouw hond nu haast dagelijks moet gaan wassen, want dat is weer niet goed. Net als de mens heeft een hond een vettige huid, wat als een soort beschermlaag biedt en juist goed is. Dit moet je dus niet te vaak wegwassen.

Voor het eten van poep snappen we bij Honden Informatie dat er natuurlijk niet te zeggen valt dat dit op een bepaalde manier schoon is. Wel kun je proberen je hond dit af te leren. Bij de ene hond is dat makkelijker dan bij de andere. Desnoods kun je een coach of trainer inschakelen die je hierin bij kan staan en weet wat hij of zij moet doen om je hond dit af te leren.

Eet jouw hond geen ontlasting meer, dan zullen ze zichzelf ook niet vies maken door hun vacht te likken en de bacteriën uit te smeren. Zorg je er dan ook nog voor dat je hond redelijk schoon blijft wanneer hij of zij in de modder gerold heeft od in de sloot gesprongen is, dan is er eigenlijk niet heel veel meer te zeggen over dat een hond vies zou zijn. Je maakt je hond dus zo schoon en hygiënisch als je wilt. Was je jouw hond te weinig en doe je er niets aan dat je hond poep eet? Dan zal je hond uiteraard erg onhygiënisch zijn en kan hij of zij zelfs zorgen voor infecties in wonden op jouw lichaam. Zeker als je hond je per ongeluk iets te hard krabt of bijt tijdens het spelen. De poten en tanden zijn in zo een geval precies de plekken waar de slechte bacteriën achterblijven. Wonden raken op die manier meteen geïnfecteerd.

Als echte expert raden we je bij Honden Informatie dus ook aan om een coach in te schakelen als je hond ontlasting blijft eten en je hond te wassen wanneer hij of zij echt stinkt. Zorg dat je dit niet te vaak doet, want dat is weer niet goed voor de huid!

Lees ook over of een hond verdrietig kan zijn of wat een hond vervelend vindt!