1. Alleen gelaten worden
Misschien iets wat bijna iedere hondeneigenaar wel weet; honden vinden het helemaal niet leuk om alleen gelaten te worden. Natuurlijk is het niet zo erg als je even weggaat om boodschappen te doen of iets dergelijks waardoor je hond even alleen is, maar na een tijdje gaan honden zich vervelen. Ze zullen dan blaffen of uit verveling zelfs aan dingen zoals je bank of kussens bijvoorbeeld gaan kauwen. Niet alleen is dat vaak uit verveling. Omdat ze te lang alleen zijn en gefrustreerd raken, zullen ze dingen in je huis gaan slopen.
2. Een drukke omgeving
Wanneer een hond in een te drukke omgeving is, kan hij of zij gestrest raken. Denk aan wanneer je een feestje thuis hebt en er komen veel mensen over de vloer, maar ook kan dit zo zijn als er heel veel honden op een plek bij elkaar zijn. Je hond heeft zo namelijk geen idee wie wie is en kan zo een situatie ook heel spannend vinden. Zeker wanneer het om een feestje gaat. Hier zijn namelijk heel veel mensen bij elkaar die ook een stuk groter zijn dan een hond. Super indrukwekkend en spannend natuurlijk voor een hond. Je kunt je vast voorstellen dat een hond zich dan in het nauw gedreven voelt.
Voor honden is snuffelen ook heel belangrijk zoals we uitgebreid hebben uitgelegd in het artikel over waarom honden snuffelen aan het geslachtsdeel. Zo komen honden informatie te weten over andere honden of mensen. Als er dus zoveel mensen of honden bij elkaar zijn, dan weet jouw viervoeter niet wie eventueel een gevaar kan zijn en wie wel lief is. Om deze reden zijn ze constant op hun hoeden. Je kan dan dus wel begrijpen dat ze zich gestrest kunnen voelen. Het kan zelfs zo zijn dat een hond dat agressief wordt en bijvoorbeeld kan gaan grommen.
3. Knuffelen en aaien op een verkeerde manier
Knuffelen vinden honden helaas meestal niet zo fijn zoals de meeste mensen dat vinden. Zo voelen honden zich namelijk in het nauw gedreven. Zeker wanneer je ze wat steviger vastpakt. Voor ons betekent dit natuurlijk dat je veel van iemand of van je hond houdt. Maar honden laten op een andere manier zien dat ze van je houden en vinden dit dan vaak ook helemaal niet prettig. We raden je dus af om je hond te knuffelen. De ene hond is de ander natuurlijk niet. Dus denk je dat jouw hond het niet erg vindt? Let dan op zijn of haar lichaamstaal. Wanneer ze het niet fijn vinden, zullen honden informatie geven door verschillende vormen van lichaamstaal. Let dus op de stand van de oren en ogen bijvoorbeeld. Vaak zal je hond zich ook uit je armen proberen te worstelen. Pas dus ook op met kinderen! Kinderen willen honden namelijk vaak knuffelen, maar weten helemaal niet wat er kan gebeuren. Leg dit dus goed uit aan kinderen. Als jouw hond het niet erg vindt is het toch beter om het maar uit te leggen. Ook bij een andere hond kan dit natuurlijk gebeuren!
4. Onduidelijkheid door te veel te praten
Zoals we in de inleiding van dit artikel al aangekaart hebben, kan het gebeuren dat je hond ineens geïrriteerd of gefrustreerd overkomt wanneer je veel tegen hem of haar aan het praten bent. Eigenlijk ook helemaal niet gek. Het is net alsof iemand in een vreemde taal een uitgebreid gesprek met je voert terwijl je er niets van verstaat. Je wil dan natuurlijk ook graag weten wat diegene tegen je zegt en raakt gefrustreerd. Dat is het dus ook voor een hond. Zeker omdat jij als baasje dicht bij een hond staat. Honden houden dan ook meer van communicatie via lichaamstaal. Op deze manier kunnen honden informatie aflezen die jij hen wil overbrengen. Zo communiceren ze namelijk ook onderling. Iets als een geluidje zoals fluiten om je hond te laten komen, valt daar natuurlijk ook onder. Honden blaffen ten slotte ook!
5. Staren
Staren is iets wat honden echt niet leuk vinden en waar ze heel ongemakkelijk van kunnen worden. Wanneer ze ongemakkelijk worden zal je dit merken doordat je hond gaat gapen bijvoorbeeld of veel weg gaat kijken. Ook dit kun je reflecteren op jezelf en op de mens in het algemeen. Niemand vindt het in principe fijn om aangestaard te worden. Stel dat iemand ineens naar jou gaat staren. Je kan het zelfs een beetje eng vinden en het komt dus onbetrouwbaar over. Wegkijken is voor honden dan ook een teken van vertrouwen. Staren is daarvan dus het hele tegenovergestelde. Zorg dus zeker dat je dit vermijdt.
6. Je hond te weinig zijn of haar ding laten doen tijdens het wandelen
Soms zie je dat mensen hun hond vaak wegtrekken als ze aan het wandelen zijn of de lijn constant strak houden. Dit zijn dingen die honden ook heel vervelend vinden. Wanneer een hond uitgelaten wordt is dat natuurlijk hét moment voor hem of haar. Ze willen overal snuffelen en geuren ontdekken. Als je dit constant van ze wegneemt, dan kunnen ze totaal niet hun ding doen. Laat je hond dus rondsnuffelen en laat hem of haar rondlopen om te verkennen en ontdekken. Loslopen is voor een hond dus eigenlijk ook een soort walhalla. Ze kunnen overal snuffelen waar ze willen en hoeven jouw looptempo niet per se aan te houden. Als ze willen kunnen ze alvast vooruit lopen of juist wat langer blijven snuffelen op een plekje.
7. Te weinig actie ondernemen
Actie is precies wat een hond wil. Rondrennen en spelen. Daar gaat het om. Voor een hond is een uitje naar het strand of naar het bos net alsof een kind naar het pretpark gaat. Ze kunnen rondrennen en al hun en energie hiermee kwijt. Ook kunnen ze met andere honden spelen die hier daar ook hun energie lekker kwijt kunnen. Zit jij dus de hele dag binnen met je hond en ga je niet met hem of haar spelen, dan kan een hond gefrustreerd raken. Honden willen wat doen. Dit gaat ook een beetje hand in hand met het eerste punt. Wanneer honden alleen zijn, kunnen ze niet zoveel doen. Wanneer je een grote tuin hebt waar je hond los kan lopen is dit natuurlijk een ander verhaal. Neem je hond dus vaak genoeg mee uit naar leuke plekken en speel vaak met hem of haar. Voordeel hiervan is ook dat ze daarna uitgeput zijn en je lekker samen met je hond op de bank kan liggen.
8. Wanneer jij gestresst bent
Zojuist hadden we het al over het artikel dat honden informatie opdoen door aan geslachtsdelen ruiken. Ook op dit punt reflecteert dat weer. Wanneer jij gestresst bent, dan kan je hond dit overnemen. Net als dat iemand in je omgeving gestresst is en zich niet fijn voelt. Heel euforisch en blij zal je dan niet kunnen zijn. Aangezien honden heel empathisch zijn en een goede band hebben met hun baasjes, zullen ze deze stress heel makkelijk van je overnemen. Soms is het voor jou natuurlijk dan ook niet heel makkelijk om uit een stressvolle situatie te komen. Zorg dan dat je even afstand neemt van je hond tot je weer wat minder gespannen bent. Of neem afstand van deze situatie wanneer dit zich de volgende keer voordoet.
Lees ook meer over of je een hond een paracetamol kunt geven of niet en wat je moet doen als je jouw hond wilt herplaatsen. Dit kan een lastige beslissing zijn!