Wat is de loopsheid bij honden?
Dit is de periode waarin een teefje vruchtbaar is en zich kan voortplanten. Deze menstruatiecyclus begint bij honden al na zes tot twaalf maanden. Maar net als bij de mens verschilt bij iedere hond de duur van de cyclus. Bij de ene hond duurt het gemiddeld twee weken en bij de ander kan het zomaar een maand duren. In het lichaam gebeurt van alles bij een teefje wanneer ze ongesteld of loops wordt. Dit is onderdeel van de puberteit bij honden, wat een hele gekke tijd voor hen is. Vaak is het dus alleen aan het gedrag al goed te merken dat je hond loops moet worden. Maar daarnaast zal je hier en daar in huis ook wel een druppeltje bloed kunnen vinden. Teefjes verliezen in deze periode namelijk bloed net als bij mensen.
Waarom wordt een hond loops?
Honden worden loops omdat hun voortplantingsorganen beginnen te werken waarmee ze zich kunnen gaan voortplanten. Hormonen oestrogeen en progesteron spelen hierbij een belangrijke rol en zorgen ervoor dat er een eisprong plaatsvindt. Op die manier is het niet heel veel anders dan hoe het bij de mens werkt. Oestrogeen zorgt er in deze namelijk voor dat de eicel in de eierstokken rijpen om bevrucht te kunnen worden door een zaadcel van een reutje.
Hoe lang is een hond loops?
Zoals we net al aangaven kan duur van de menstruatiecyclus bij honden kan variëren, afhankelijk van de grootte, het ras en de gezondheid van de hond. Gemiddeld duurt de loopsheid bij honden ongeveer 21 dagen, waarbij de meest vruchtbare periode tussen dag 9 en 15 ligt. Hieronder zullen we dieper ingaan op de vier verschillende fasen waar de menstruatiecyclus van een hond uit bestaat om je een goed beeld te geven van hoe dit bij hen werkt.
Hoe kun je de loopsheid bij honden herkennen?
Aan verschillende aspecten is loopsheid bij een hond te herkennen. Meest bekende aspect is hierin de vulva die opzwelt en waar bloed uit komt. Teefjes zullen hun vulva in deze periode daarom vaker schoon likken. Dat je hond veel likt in deze periode is dus geen raar gedrag. Daarnaast zal je het aan het gedrag merken. Het kan zo zijn dat je hond vaak tegen je aan komt liggen of juist een wat korter lontje heeft en dus sneller uit kan vallen. Ook willen honden vaak veel bewegen. Er gebeurt van alles in het lichaam waar ze als het ware niks mee kunnen en willen de opwinding kwijt. In plaats van activiteiten te doen kun je ze ook vaker op een bot ziet bijten, omdat honden op die manier ook van de opwinding die ze op dat moment in zich hebben af komen. Verder komt het voor dat je hond minder eetlust heeft. Allerlei gedrag wat je dus niet gewend bent van je hond kan dus ineens plaatsvinden.
Kun je een hond laten steriliseren om de menstruatiecyclus te voorkomen?
Het is zeker mogelijk om een hond te laten steriliseren. Meestal wordt dit gedaan omdat het baasje dan geen pups wilt. Vaak is het ook beter om hiervoor te kiezen wanneer je helemaal geen tijd hebt om voor de pups te zorgen. Hier moet je namelijk echt full-time voor beschikbaar zijn om goed voor ze te kunnen zorgen. Puppy’s hebben namelijk veel aandacht en zorg nodig wanneer ze net geboren zijn en de moeder natuurlijk ook in de tijd dat ze de puppy’s draagt en daarna. Daarnaast brengt het steriliseren meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee. Hierdoor voorkom je namelijk ontstekingen en ziektes als kanker in de baarmoeder. Sterilisatie kan dan ook op elke leeftijd, maar het wordt over het algemeen aangeraden om het twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te doen. Echter kan het er ook voor als je dat zou willen in verband met het schoon houden van je huis.
Wat zijn de risico’s van sterilisatie bij honden?
Sterilisatie is bij honden in principe gewoon een veilige ingreep. Toch zijn er enkele risico’s aan verbonden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je hond na de sterilisatie wat zwaarder wordt of dat hij verandert in het gedrag. Er wordt namelijk toch een belangrijk onderdeel van het lichaam van een hond weggehaald, namelijk de eierstokken. Daarnaast kan de operatie zelf ook zorgen voor infecties of iets dergelijks. Maar dat is bij iedere operatie zo. Of dit nu bij honden is of bij mensen.
Wat zijn de vier stadia van loopsheid bij honden?
De menstruatiecyclus bij honden bestaat uit vier verschillende stadia. Ieder stadium duurt ongeveer 7 tot 10 dagen. Is deze honden informatie is het goed om te weten hoe deze stadia eruitzien, zodat je weet wat je kunt verwachten en wat je eventueel kunt doen om je hond in deze periode te helpen. Zeker de eerste keer zal het voor loopse honden een gekke periode zijn waar begeleiding meer dan welkom is.
Pro-oestrus (voorloper fase)
Tijdens deze eerste fase van de menstruatiecyclus bij honden zal het teefje bloeden en zal de vulva wat opgezwollen zijn. In deze fase is ze echter nog niet klaar om te paren, maar mannetjes zullen wel al ruiken dat ze ongesteld is. Het is belangrijk nu extra voorzichtig te zijn tijdens het uitlaten van je hond, dat ze niet ineens zwanger raakt zonder dat je het doorhebt. Bij Honden Informatie raden we je dan ook aan om je hond aan de lijn te houden tijdens het uitlaten.
Oestrus (vruchtbare fase)
In de tweede fase is je hond wel echt vruchtbaar en kan ze dus zwanger raken. Bloeden zal in deze fase steeds minder worden. Reutjes ruiken nu heel goed dat ze klaar is om te baren en zullen dus constant om haar heen hangen. Blijf je hond nu dus echt goed in de gaten houden om te voorkomen dat ze zwanger wordt, mits je dat natuurlijk geen probleem vindt!
Metoestrus (afkoelingsfase)
Tijdens deze derde fase is de vruchtbaarheid bijna aan zijn einde. Het neemt steeds meer af en dat zal je ook merken, omdat de mannelijke honden steeds minder intensief om je haar heen aan het draaien zijn. Het bloeden zal nu echt volledig stoppen en daarbij zal de opgezwollen vulva ook steeds minder gezwollen zijn, tot het terug is bij de normale grootte. Om in deze fase infecties en dergelijke te voorkomen is het belangrijk om er goed voor te zorgen dat de vulva goed schoongemaakt wordt. Zelf zal je hond dit vaak genoeg schoonlikken. Maar zorg ervoor dat je dit goed bijhoudt.
Anoestrus (rustfase)
Deze laatste fase duurt meestal gemiddeld 4 tot 5 maanden voordat een hond weer loops wordt. Tenzij je jouw hond natuurlijk laat steriliseren. In deze fase is alles in principe weer terug naar ‘normaal’. Je hond zal in deze periode dus helemaal niet meer vruchtbaar zijn.
Zorg goed voor je hond tijdens de menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus bij honden is een normaal onderdeel van de voortplanting en vergt wat extra aandacht van jou als baasje. Het is namelijk belangrijk om tijdens de menstruatiecyclus de gezondheid van je hond extra goed in de gaten te houden en eventuele veranderingen direct op te merken. Of dit nu een normale verandering is of niet. Zorg dat je extra oplettend bent! Sterilisatie kan een optie zijn om ervoor te zorgen dat je hond niet meer loops wordt en te voorkomen dat ze zwanger kan worden. Breng je hond dus extra op haar gemak in deze tijd en verwen haar af en toe een beetje door haar bijvoorbeeld het eten te geven wat ze lekker vindt.