Hondengedrag leren begrijpen

Hondengedrag leren begrijpen met de juiste honden informatie is één van de belangrijkste dingen die je moet doen als baasje. Inzicht in hondengedrag is namelijk niet alleen belangrijk voor je hond, maar ook voor jou en voor de mensen waar jouw hond bij in de buurt komt. Stel je een hond zich bijvoorbeeld helemaal niet op zijn gemak en angstig voelt, dan kan hij gaan grommen en zelfs bijten. Heel gevaarlijk natuurlijk, als je op dat moment met je gezicht dicht bij het hoofd van je hond bent. Zeker voor kleine kinderen!

Los daarvan zijn honden over het algemeen super lieve en empathische dieren die je niks kwaad zullen doen, zolang jij ze niks kwaad doet en ze in het verleden geen traumatische ervaringen hebben gehad. Een belangrijk onderdeel in de opvoeding om goed hondengedrag te creëren is socialisatie. Pups moeten al op jonge leeftijd in contact komen met mensen, andere honden en verschillende situaties om te leren hoe ze zich in de wereld moeten gedragen en wat ze ervan kunnen verwachten. Als je jouw hond al vanaf moment één veel aait op verschillende plekken, zal dit later in principe nooit een probleem zijn. Houd wel in je achterhoofd dat een pup nog maar een paar weken oud is en het creëren van het juiste hondengedrag een geleidelijk proces is waarbij je geduldig en zorgzaam moet zijn.

Gezien je hond niet kan praten en je elkaar wel wilt begrijpen is het belangrijk dat je het hondengedrag leert begrijpen. Honden communiceren in principe alleen maar door middel van lichaamstaal en geluiden. Daarnaast leven honden van nature in roedels, wat betekent dat ze gewend zijn om in groepen te leven en dat er in die groep een rangorde bestaat. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe zo een roedel in elkaar zit en om in je achterhoofd te houden dat een hond zich ook om deze reden op een bepaalde manier kan gedragen. Weet ook dat jij je daarom soms op een bepaalde manier moet gedragen en bijvoorbeeld op bepaalde momenten niet op je rug moet gaan liggen. Dit betekent namelijk voor je hond dat je als het ware letterlijk onder hem staat.

Door het hondengedrag te begrijpen met de juiste honden informatie, kun je de beste band creëren met je hond en beste vrienden voor het leven worden! We helpen je hier dan ook graag bij door het gedrag van honden te kunnen interpreteren en ze te trainen.

Inhoudsopgave
Hondengedrag

Hoe kun je hondengedrag interpreteren via lichaamstaal?

Een van de belangrijkste manieren waarop honden communiceren is via hun lichaamstaal. Ze hebben namelijk niet heel veel anders om mee te communiceren. Door te letten op de houding, bewegingen en gezichtsuitdrukking van je hond, kun je veel leren over hoe hij zich voelt en wat voor honden informatie hij hiermee kwijt wilt. Een ontspannen hond heeft bijvoorbeeld een losse, ontspannen lichaamshouding. Staart hangt laag of kwispelt langzaam heen en weer, oren hangen rustig en het gezicht heeft ook een rustige uitdrukking, waarbij de wenkbrauwen niet omhoog staan en je in principe geen oogwit ziet. Hond die zich daarentegen bedreigd voelen, zullen een aanspannen lichaam, de staart stijf omhoog houden en de oren gespitst naar voren of naar achteren leggen, afhankelijk van de situatie. Zo doen honden hun staart bijvoorbeeld ook tussen de benen wanneer ze bang zijn.

Andere signalen die laten zien dat je hond angstig of agressief is, zijn het ontbloten van de tanden, hierbij grommen honden vaak, een gefixeerde blik blik, stijf lichaam en de haren op de rug gaan overeind staan. Merk je zo een situatie op, dan is het belangrijk om hier meteen op te handelen. Zeker wanneer er iemand dicht in de buurt is. Het kan in zo een geval namelijk zomaar zo zijn dat je hond dan uitvalt naar iemand en gaat bijten.

Daarbij is het belangrijk om te zeggend dat het ook afhangt van welk ras hond je hebt. De ene hond is de andere niet. Zo zit het gewoon in het ene soort ras dat een hond snel angstig is en in een andere soort juist weer dat een hond heel zelfverzekerd is. Zorg er dus voor dat je de hond kiest die bij jou past.

Hoe kun je je hond trainen voor het juiste hondengedrag?

Training is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een hond. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je hond de goede manieren aanleert en de eventuele slechte manieren juist afleert. Zo zijn er verschillende manieren om je hond hierop te trainen. Belonen van je hond is misschien wel één van de bekendste methoden. Hierbij wordt gewenst gedrag beloond met iets leuks, zoals een snoepje of een speeltje. Zo moedig je je hond aan om goed gedrag te herhalen, want hij weet in eerste instantie dat hij beloond wordt. Nadat hij het vaak genoeg heeft gedaan, zit het nou eenmaal in het gedrag en weet hij wat hij moet doen als je bijvoorbeeld “zit” zegt.

Straffen is ook een manier waarop je jouw hond gedrag aan kunt leren. Echter is dit een manier waar we bij honden informatie minder fan van zijn. Met het straffen verhef je namelijk je stem of geef je jouw hond een tik op de neus. Honden raken hier angstig en gestresst van en kunnen er zelfs agressief door worden. In zo een geval maak je het dus alleen maar erger. Uiteindelijk werkt het wel, want honden zullen een bepaalde situatie verbinden met de angst, stress of agressie. Maar zo wil je jouw hond niet opvoeden. Op die manier ontstaat er namelijk helemaal geen goede, hechte band tussen jou en je hond. Natuurlijk mag je wel eens een keer kort je stem verheffen of zeggen dat je hond in zijn mand moet wanneer hij iets niet goed doet. In de mand gaan liggen hecht jouw hond dan ook aan dat hij iets niet goed doet. Dit is een betere manier om je hond te corrigeren en te trainen.

Belangrijkste is om consistent te zijn in het trainen van je hond en om alleen methoden te gebruiken die effectief zijn en ervoor zorgen dat de band met je hond alleen maar sterker wordt. Daarbij moet je altijd rekening houden met de persoonlijkheid van je hond. Iedere hond is anders en ook iedere hond heeft dus een andere aanpak nodig. Daarbij gaat het trainen niet alleen maar om het aanleren van het juiste hondengedrag. Het gaat voornamelijk om het opbouwen van een sterke band tussen jou en je hond op een zo rustig mogelijk manier waarbij je hond geen angst of stress ervaart.

Waarom gedraagt mijn hond zich ineens anders?

Als je hond zich ineens anders gedraagt dan je gewend bent, kan dit een teken zijn van een onderliggende reden als pijn. Meestal als je hond zich echt heel anders gaat gedragen en bijvoorbeeld niet veel meer eet en je echt niet weet wat er aan de hand is, kun je het beste naar de dierenarts gaan. Het is dan namelijk belangrijk om zeker te weten dat er niks ernstigs aan de hand is. Is dit wel het geval, dan kan dit meteen behandeld en aangepakt worden. Dit is in het extreemste geval, wanneer je zelf niet goed kan achterhalen wat er aan de hand is. Andere redenen waarom je hond zich ineens anders gedraagt, kunnen verschillende veranderingen zijn. Denk aan de omgeving, de dagelijks routine, stress of angst, veroudering en soms zelfs wanneer het warmer wordt en weer zomer is of wanneer het juist weer kouder wordt in de winter. Bij dit laatste punt en eigenlijk ook bij alle andere punten is dit vaker het geval bij oudere honden. Die zijn namelijk gevoeliger voor veranderingen. Door op de hoogte te zijn van de juiste honden informatie en te weten wat het hondengedrag is wat jouw viervoeter vertoont, kun je hierop reageren en je hond zich beter laten voelen.

Bouw een sterke band op met je hond door hem het juiste hondengedrag aan te leren!

Honden zijn hele lieve en empathische dieren die niks kwaad doen, zolang jij ze niks kwaad doet. Een traumatische ervaring hoort hierbij. Sommige honden hebben bijvoorbeeld een traumatische ervaring dat ze veel geslagen en geschopt zijn door hun baasje. Wanneer ze dan in contact komen met andere honden zijn ze heel agressief, wat eigenlijk erg zielig is, omdat ze mishandeld zijn en zichzelf alleen maar proberen te beschermen. Voor de beste band met je hond moet je er dus voor zorgen dat je op een vredige manier het juiste hondengedrag aanleert om van het slechte gedrag af te komen en daarvoor in de plaats goed gedrag te trainen. Alleen op die manier zorg je voor de meest hechte band en zal je aan alles merken dat je hond van je houdt!