Wat zijn de oorzaken voor het piepen van een hond?
Honden piepen in principe niet zonder reden. Op deze manier willen honden informatie kwijt en je iets vertellen. Het is dus belangrijk om erachter te komen wat je hond je wil vertellen en waarom hij je dat op deze manier probeert te vertellen. In principe is het piepen van een hond in twee oorzaken te verdelen.
Fysieke problemen
Een reden waarom honden piepen is vanwege fysieke problemen als pijn bijvoorbeeld. Honden zullen piepen als ze bijvoorbeeld een verwonding, infectie, ziekte of een ander probleem hebben waardoor ze pijn ervaren. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden en aandacht te besteden aan je hond wanneer hij piept. Zo kun je ook andere veranderingen in het gedrag van je hond tegenkomen als minder eetlust of mank lopen, waarmee je vaak kunt achterhalen wat de oorzaak is van het piepen. Is het dus echt het geval dat je hond piept vanwege een fysiek probleem? Dan raden we aan om hem mee te nemen naar de dierenarts om het verder te laten onderzoeken. Hiermee sluit je eventuele heftige problemen uit en kan het meteen aangepakt worden door de arts!
Emotionele behoeften
Naast fysiek problemen, kunnen honden ook piepen omdat ze emotioneel op dat moment bijvoorbeeld iets missen. Honden zijn namelijk sociale en empathische dieren die redelijk wat aandacht vragen van hun baasje. Als een hond zich eenzaam voelt, zich verveeld of angstig is, dan kunnen honden gaan piepen om aan jou duidelijk te maken dat ze niet helemaal lekker in hun vel zitten. Vaak willen ze hiermee duidelijk maken dat ze met je willen spelen of dat je ze wat meer aandacht moet geven. In zo een geval is het niet handig om je hond af te snauwen en weg te duwen. Hiermee maak je het namelijk alleen maar erger. Zorg dat je er op zo een moment juist bent voor je hond en pak bijvoorbeeld één van zijn lievelingsspeeltjes of ga even knuffelen met je hond. Uiteindelijk weet je hoe je hond is en leer je jouw hond kennen, waardoor je weet wat hij nodig heeft om zich goed te voelen. Zo kun je in het vervolg het piepen van je hond voorkomen.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond stopt met piepen?
Als je hond vaak piept, kan dit heel vervelend zijn en wil je hier graag snel vanaf. Zoals hierboven aangegeven is het in ieder geval heel belangrijk om je hond goed te leren kennen om te weten wat hij fijn vindt en waar hij zich goed door gaat voelen. Als je hier dagelijks al voor zorgt, dan weet je haast zeker dat je hond niet zo snel meer zal piepen. Maar toch doet zich af en toe wel eens een situatie voor dat je hond piept en je niet helemaal weet waar het vandaan komt. Dan zijn de eerste twee stappen in de honden informatie hieronder belangrijk om te volgen!
Ga op zoek naar de oorzaak van het piepen
Zojuist hebben we het er ook al enigszins over hebben gehad. Het eerste en belangrijkste om te doen is om achter de oorzaak van het piepen van je hond te komen. Let op mogelijke triggers of patronen waardoor je hond kan gaan piepen. Heeft het te maken met fysiek problemen en zie je jouw hond bijvoorbeeld mank lopen? Piept je hond in een specifieke situatie? Gaat je hond piepen op een bepaald tijdstip? Door achter de oorzaak te komen weet je vaak eigenlijk al meteen wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je hond niet meer gaat piepen. Is het bijvoorbeeld omdat hij niet graag alleen gelaten wil worden? Dan moet je jouw hond hierop trainen. Hier gaan we in het derde punt dieper op in.
Zorg voor voldoende mentale en fysieke stimulatie
Een tweede stap die je eigenlijk niet moet en kunt vergeten is om je hond genoeg mentale en fysieke stimulatie te geven. Honden hebben nou eenmaal veel behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en uitdagingen om zich bezig te houden. Voor een hond is dit net als op vakantie gaan voor ons. Met een grote strand- of boswandeling kunnen ze helemaal losgaan en lekker rennen en spelen met honden. Hierbij verschilt het ook weer per ras hoeveel uitdaging een hond bijvoorbeeld nodig heeft. Het ene ras is ‘slimmer’ dan het andere ras en wil dus veel uitgedaagd worden, kunstjes doen en moeite moeten doen om iets te krijgen of overwinnen. Daarbij is het ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je hond. Hoe ouder je hond is, hoe minder heftige inspanningen hij natuurlijk nodig heeft en al snel blij is met een kleinere wandeling. Zeker wanneer je ziet dat ze vanwege slijtage in de gewrichten bijvoorbeeld moeilijker gaan lopen, is het misschien zelfs handiger om die langere stukken niet meer te lopen. Maar een jonge hond in de puberteit daarentegen wil niets liever! Dus maak dagelijks lange wandelingen en speel veel met je hond. Zo zullen ze genoeg mentale en fysieke uitdagingen krijgen, wat ook nog een positief uit zal pakken voor jou. Naast dat je hond niet zal piepen, zal hij aan het einde van de dag lekker tegen je aan komen liggen en in slaap vallen.
Laat je hond stoppen met piepen door professionele training
Training is uiteindelijk essentieel voor je hond, maar zeker ook voor jou als baasje. Op die manier leer je jouw hond om te luisteren naar wat jij zegt en wat jij wilt dat hij doet. Met hondentraining is het wel zo dat je geduld moet hebben. Wil je het piepen van je hond afleren? Dan zal je hier genoeg tijd in moeten stoppen en je hond consistent moeten trainen. Doe je dit niet vaak genoeg, dan zal het lang duren voordat je hond naar jouw commando leert luisteren of doet hij dat misschien wel nooit. Het is namelijk zeker mogelijk om je hond op commando te laten stoppen met piepen. Volg hiervoor een professioneel trainingsprogramma en wijk niet af van het schema!
Wanneer moet ik professionele hulp inschakelen?
Vaak is professionele hulp niet nodig en kun je er met de juiste manier van omgang met je hond zoals hierboven beschreven al voor zorgen dat je hond niet of bijna nooit piept. Echter kun je er soms echt niet omheen en is er wel degelijk professionele hulp nodig om je hond te laten stoppen met piepen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je hond een trauma heeft door zijn vorige baasje. Wanneer je hond namelijk mishandeld is, kan het zo zijn dat hij wantrouwen heeft richting andere mensen en daardoor snel gaat piepen. Schakel in zo een geval professionele hulp in om ervoor te zorgen dat je hond zich weer veilig en goed voelt. Een professional zal tot op de bodem uitzoeken waar het gedrag vandaan komt en wat er moet gebeuren om hiervan te helen. Wanneer ze de oorzaak van het piepen eenmaal inzichtelijk hebben, is het met de juiste training slechts een kwestie van tijd voordat je hond zich weer beter en veilig gaat voelen en zal stoppen met piepen.
Voorkomen is beter dan genezen: preventieve maatregelen
Wil je niet dat jouw hond piept? Dan is het raadzaam om hier bij voorbaat al rekening mee te houden en op de hoogte te zijn van de juiste honden informatie. Van jongs af aan is het belangrijk om al op een goede manier om te gaan met je hond, om ervoor te zorgen dat er geen wantrouwend of verwend gedrag in sluipt. Maar naast dat je van jongs af aan goed met je hond om moet gaan zijn er ook enkele dingen die je sowieso regelmatig moet doen om je hond blij te houden. Dit zijn nou eenmaal dingen die komen kijken bij het hebben van een hond!
- Socialisatie: Zorg ervoor dat je hond op jonge leeftijd al veel in de buurt komt van mensen, andere dieren en omgevingen. Een goed gesocialiseerde hond is minder geneigd om angstig of gestrest te zijn, wat voor piepend gedrag kan zorgen.
- Juiste training: Besteed vanaf het begin aandacht aan de training van je hond. Leer hem basiscommando’s, zoals “zit” en “blijf”, en beloon gewenst gedrag consistent. Dit zal helpen bij het opbouwen van een sterke band tussen jou en je hond, en het vermindert ongewenst gedrag als piepen.
- Regelmatige lichaamsbeweging: Zorg ervoor dat je je hond genoeg lichaamsbeweging geeft. Wandelingen, spelen en andere fysieke activiteiten helpen bij het verbranden van energie en verminderen van stress, waardoor ze ook niet zo snel meer zullen piepen.
- Geef voldoende aandacht: Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan interactie en aandacht van hun eigenaren. Besteed dagelijks genoeg tijd aan het spelen, knuffelen en communiceren met je hond. Dit helpt bij een gevoel van veiligheid en verbondenheid bij je hond, waardoor piepend gedrag als gevolg van eenzaamheid of verlatingsangst wordt verminderd.
- Rustige en veilige omgeving: Creëer een rustige en veilige omgeving voor je hond. Zorg voor een comfortabele slaapplaats, vermijd harde geluiden en houd je hond zo veel mogelijk uit stressvolle situaties. Dit helpt je hond om zich veilig en ontspannen te voelen, waardoor piepend gedrag als gevolg van angst of ongemak wordt verminderd. Aan de slaaphouding van je hond kun je enigszins aflezen of hij zich vervolgens ook echt ontspannen voelt.
Zorg dat je jouw hond begrijpt en voorkom het piepen
Het piepen van een hond kan verschillende betekenissen hebben, variërend van fysieke tot emotionele behoeften. Door achter de oorzaken van het piepen van je hond te komen en hier maatregelen voor te nemen, kun je het gedrag van uw hond beheersen en het welzijn van uw viervoetige vriend verbeteren. Weet dat het altijd van groot belang is om je hond een liefdevolle en stimulerende omgeving te bieden. In sommige situaties waarbij je hond bijvoorbeeld een traumatische ervaring heeft gehad, is professionele hulp vaak essentieel bij het aanpakken van het piepende gedrag van je hond. Met geduld, consistentie en de juiste aanpak kun je er samen met jouw hond voor zorgen dat hij weer gelukkig is en lekker in zijn vel zit! Kom erachter wat jouw hond je probeert te vertellen en ontdek effectieve manieren om dit gedrag te begrijpen en beheersen!
Gaat jouw hond steeds zitten tijdens het uitlaten en weet je niet waar het door komt of wat je eraan kunt doen? Ook hier geven we verschillende handige tips voor!