Ik wil van mijn hond af. Hoe kan ik mijn hond beste herplaatsen?

Om verschillende redenen kan het zo zijn dat iemand van zijn hond af wil. Herplaatsen is voor zowel de hond als het baasje vaak helemaal niet leuk. In veel gevallen kan het baasje er namelijk niks aan doen. Het komt dan ook vaak genoeg voor dat mensen niet weten wat ze moeten doen wanneer ze hun hond willen herplaatsen. Er komt namelijk veel emotie bij kijken en vaak weet je niet precies hoe je het aan moet pakken. Bij Honden Informatie vertellen we je er graag meer over. Wat kunnen dan ook redenen zijn dat mensen van hun hond af willen? Je zou toch niet zo snel van een hond af willen?

Inhoudsopgave
Hond Herplaatsen

Waarom herplaatsen mensen hun hond?

Als jij iemand bent die nu juist op zoek is naar meer informatie over het herplaatsen van een hond, dan kun je vast zelf genoeg redenen bedenken waarom mensen dit doen. Vaak wordt namelijk meteen gedacht dat mensen van hun hond af willen omdat ze hadden onderschat hoeveel tijd en geld hier eigenlijk in zat. Een hond nemen is namelijk ook een hele verantwoordelijkheid. Het is net alsof je een kind krijgt. Dat kost ook tijd en geld. Honden hebben aandacht nodig en kunnen niet te lang alleen gelaten worden. Daarnaast kost de voeding, speeltjes en andere dingen als de mand ook genoeg geld. Sommige mensen zijn zo enthousiast over een hond in eerste instantie, dat ze dit soort feiten over het hoofd zien. Het kan dus zeker dat iemand om deze reden van zijn of haar hond af wil.

Maar er zijn ook genoeg situaties waarin iemand er niet veel aan kan doen en de hond wel herplaatst moet worden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een nieuwe baan hebt gekregen waarbij je veel weg bent. Je werkt bijvoorbeeld in een andere stad nu en kan ook in je pauze niet even tussendoor naar huis om je hond uit te laten en er voor hem of haar te zijn. Honden kun je niet te lang alleen laten. Laat je een hond de hele dag alleen dan zullen honden informatie geven dat ze dit niet leuk vinden. Dit kun je dan ook aan alles merken zoals we in het artikel over wat honden vervelend vinden hebben uitgelegd.

Ook zijn er genoeg andere vervelende redenen dat je niet meer voor je hond kunt zorgen. Denk bijvoorbeeld aan dat je er om wat voor reden dan ook fysiek niet meer toe in staat bent, of je hebt het geld er simpelweg niet voor nadat je bijvoorbeeld verhuisd bent en veel meer kosten hebt. Daarnaast kan het door een verhuizing zo zijn dat in het contract staat dat je geen huisdieren mag hebben. Met deze huizenmarkt is het moeilijk om nee te zeggen tegen een woning en heb je haast geen andere keuze. Ook kan het zo zijn dat je er om wat voor reden dan ook alleen voor komt te staan in de verzorging voor je hond. Zo wordt het je ook erg moeilijk gemaakt. In dit soort gevallen kan het zo zijn dat je vervolgens ook in één van de bovenstaande situaties terecht komt. Je kan dan om financiële redenen of door de omstandigheid met je werk niet meer voor je hond zorgen en moet hem of haar helaas herplaatsen…

Wat kun je als eerste doen wanneer je jouw hond wil herplaatsen?

Natuurlijk is de situatie hoe dan ook lastig. Jij houdt van je hond en je hond houdt van jou. Voor beide is het dus niet heel makkelijk om je hond zomaar weg te doen. Vaak zoek je dus als eerst naar een nieuw baasje voor je hond binnen je kring bij iemand die je hond al redelijk kent en vertrouwt. Dit kan familie zijn of vrienden die vaak over de vloer komen en waar je hond verder al bekend mee is. Op deze manier maak je het namelijk voor je hond weer een stuk minder lastig om te wennen aan een nieuw baasje en maak je de hele herplaatsing überhaupt een stuk minder lastig. Daarnaast kun jij je hond ook nog af en toe zien en is hij of zij niet helemaal uit je leven.

Is het toch helaas geen optie om je hond in je kring te houden? Dan zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden. Heb je jouw hond bijvoorbeeld overgenomen van een fokkerij, dan kun je hem of haar hier vaak terugbrengen. In veel gevallen blijft de hond op papier altijd eigendom van de fokkerij om voor de hond vervelende situaties te voorkomen. Dan kun je ook niet anders dan de hond hier terugbrengen. Als dit niet het geval is of als je jouw hond niet van een fokkerij overgenomen hebt, dan kun je ook bijvoorbeeld bij een asiel terecht natuurlijk. Asiel is voor honden in zo een geval wel een beetje chaotisch. Veel honden blaffen en ze hebben een eigen hokje natuurlijk waar ze in zitten in plaats van in jouw woonkamer bijvoorbeeld. Medewerkers van het asiel doen natuurlijk wel hun uiterste best om het verblijf voor de honden zo aangenaam mogelijk te maken. Als het echt niet anders kan, dan kun je jouw hond dus naar het asiel brengen.

Je kunt je hond natuurlijk niet zomaar herplaatsen

Voor een hond is het natuurlijk helemaal niet makkelijk om herplaatst te worden. Hij of zij is natuurlijk in principe al heel gehecht aan jou en ziet jou als zijn of haar baasje. Je kunt je hond dus niet zomaar wegdoen. Het beste kun je jouw hond hier dan ook alvast aan laten wennen op een bepaalde manier. Als een familielid of vriend het nieuwe baasje wordt van jouw hond, dan kun je er zelf alvast voor zorgen dat je hond vaker aan hem of haar went. Iedere week kun je hem of haar dan alvast een nacht bij het nieuwe baasje laten slapen. Dit kun je steeds verder opbouwen tot je merkt dat je hond zich er redelijk goed bij voelt en hem of haar dan echt volledig herplaatst.

Ook zijn er herplaatsingscoaches en herplaatsingsstichtingen die je volledig kunnen helpen bij het vinden van een nieuw baasje. Zij zijn hier namelijk professionals in. Voor jou kan het namelijk erg lastig zijn om alles in gang te zetten door alle emoties die hierbij komen kijken. Een coach of stichting brengt de situatie in kaart en gaat op zoek naar een nieuw baasje die perfect bij jouw hond past.

Voordat je echt de beslissing maakt om je hond te herplaatsen is het ook aan te raden om eerst te lezen over wat de voordelen van een hond zijn voor je gezondheid. Na dit gelezen te hebben wil je nog wel een keer goed nadenken over of je jouw hond toch echt weg wilt doen!